Balears Vadevi
Menys oli de Menorca per culpa de la calor i les pedregades

L’Associació Oli de Menorca ha presentat la nova collita d’enguany en un doble acte que va tenir lloc a Es Castell i Ciutadella. L’entitat que presideix Josep Maria Quintana des de fa dos anys, va fer balanç dels resultats obtinguts que van estar especialment marcats per la meteorologia i que van provocar una pèrdua considerable de la collita prevista per aquest 2022.

“La mitjana normal de producció de quilos per arbre a Menorca està habitualment entre els 7 i 8. L’any passat vam tenir una producció molt superior a la normal, entorn els 10 quilos, però enguany ha estat un any molt dolent a conseqüència de les altes temperatures i de dues pedregades fortes que van tenir lloc a finals d’estiu. El resultat ha estat de només 5 quilos per arbre” va explicar Quintana als assistents. Això ha provocat que de les tafones menorquines hagin sortit només 25.000 litres entre els 17 productors que conformen l’entitat, sense que això hagi afectat la seva qualitat. “Hem fet menys oli, però la qualitat és excel·lent”, ha detallat el president.

Entre els ponents de la presentació, hi era Joan Mayol | Foto: David Baret

Oli ecològic

Cal recordar que oli d’oliva verge extra de Menorca es fa amb les varietats d’arbequina, empeltre, koroneiki i picual, destacant per tenir un índex d’acidesa i de peròxids baix, a més d’impregnar-se d’unes característiques molt particulars que venen determinades pels sòls, la climatologia o l’elevada mineralització, causada molt probablement per la sal marina. Actualment l’Associació d’Oli de Menorca està integrada per 17 socis que tenen plantades unes 12.600 oliveres però de les quals només un 50 per cent estan en producció ja que la resta, encara no son prou grans. L’entitat està promovent  la declaració d’Indicació Geogràfica Protegida abans d’arribar algun dia a la Denominació d’Origen, per tal de poder identificar clarament la seva procedència. “Actualment només podem posar Oli procedència d’Espanya i ens agradaria poder posar Oli procedència de Menorca per identificar clarament el seu origen” explica Josep Maria Quintana. L’Associació està inscrita en el Consell Regular de Producció Agrària Ecològica de Balears ja que l’oli que elaboren els 17 productors és ecològic. 

Tast guiat

Cinc olis que es van tastar durant la presentació | Foto: David Baret

L’encarregat de fer el tast guiat i d’explicar les propietats de l’oli de Menorca va ser precisament el president de la D.O. Oli de Mallorca, Joan Mayol, que va presentar els cinc olis que van participar en l’esdeveniment.

Mayol va compartir amb els assistents el seu profund coneixement sobre el món de l’oli on va parlar de la seva evolució quan s’emprava com a combustible per il·luminar els fars o les diferències entre l’oli d’oliva i l’oli verge extra. “La diferència de preu entre un i l’altre no justifica per la diferència de qualitat del producte”, va aclarir.

També va parlar del procés productiu on antigament s’havia primat la quantitat i actualment és més la qualitat per norma general. Mayol també va incidir en el tast. “Hi ha qüestions com l’amargor o el picant que no hem de pensar que són defectes del producte. Hi ha olis més aromàtics i menys aromàtic, però tot depèn de l’ús que se’n fa. Un oli molt picant i amarg estarà molt bé per trobar el contrast en segons quins plats”, va subratllar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa