Balears Vadevi
Més de cinquanta motius per gaudir de la capitalitat de Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia

Catifa vermella a l’agroturisme de s’Hort de Sant Patrici a Ferreries per donar a conèixer el que serà el programa oficial d’activitats que es desplegarà a Menorca a partir de l’any vinent, amb motiu del mandat com a Regió Europea de la Gastronomia.

Serà un programa dinàmic i obert a noves iniciatives que neix després de molts mesos de feina per part de les institucions, entitats i empreses implicades que han estalonat el projecte i que es mostraven orgulloses a la presentació de les diferents accions que s’aniran desplegant mes a mes durant 2022. Agruparà tant accions ja consolidades dins el calendari d’esdeveniments anuals de l’illa com son per exemple la Mostra de Cuina Menorquina, la Fira del Camp o les diferents Jornades al voltant del producte local amb propostes noves com seran dues fires dedicades al Vi de Menorca o el Formatge organitzades a Alaior i Maó respectivament, un Congres de Periodistes Gastronòmics previst per la tardor, una trobada de Regions Gastronòmiques a l’abril o un Dia dels Restaurants que es celebrarà a la fortalesa del Llatzaret del port de Maó.

Unes accions que no només miraran dins sinó també a fora perquè també s’ha previst combinar-les amb l’assistència a espais com Fitur, Madrid Fusión, Paris Destinations Future a més d’impulsar intercanvis amb Noruega, l’altre Regió amb la que Menorca compartirà el seu regnat culinari l’any vinent amb el Trondelag Food Festival.

Durant la presentació també s’han conegut altres iniciatives que s’estan gestant però que encara no estan confirmades com una Cimera sobre Sostenibilitat, un festival dedicat a la gastronomia anomenat Menorca Food Festival o una Fira de degustació de gamba blanca. Tot i que els actes centrals tindran lloc al mes d’abril, gairebé cada setmana de l’any hi haurà alguna activitat per poder fer, sigui visitar una exposició, sigui tastar un producte local. “Hi ha prevista fins i tot una òpera gastronòmica tenint en compte que Menorca és molt musical” explicava Jaume Gomila, ideòleg i impulsor de la iniciativa i membre de IGCAT, l’Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme que avala la distinció que se li va concedir a Menorca i que comparteixen altres territoris com Catalunya. 

Menorca serà la Regió de la Gastronomia durant el 2022

Programa a llarg plaç 

Durant la presentació es va voler posar èmfasi en el fet que el mandat de Menorca com a Regió Gastronòmica Europea no acabaria al 2022 sinó que tindria una continuïtat perquè es tractava d’un camí iniciat amb un sòlid projecte al darrera.

“El mandat de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia és un camí, un projecte que ha de servir d’estímul per avançar en la protecció i la promoció de la riquesa cultural i gastronòmica, element imprescindible per garantir la sostenibilitat econòmica, social i cultural de l’illa” explicava la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora. “Si ens preguntéssim quin sabor té Menorca hauríem de respondre que és el de la generositat d’haver estat capaços de construir un programa ambiciós i que marca el full de ruta no només per l’any vinent sinó pels propers anys” destacava la Presidenta.

En aquest sentit, el pla d’accions per a 2022 també ha inclòs projectes amb visió de futur que tenen com a objectiu potenciar la innovació, la inclusió i la difusió cultural a través de la gastronomia com ho son dues propostes que ja s’estan perfilant i que pretenen crear sales d’estudi per infants i joves amb risc d’exclusió on es serveixin aliments saludables i un projecte de col·laboració entre hotelers i productors locals per poder disposar d’un moble amb exposició i venda de productes locals. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa