Balears Vadevi
Debat i alta dosi d’autocrítica en el periodisme gastronòmic actual

El programa del dia ha estat tan intens com divers, i ha vist passar per l’escenari des de primera hora del matí fins quarts de nou de la nit a una vintena de ponents diferents, veus autoritzades del sector del periodisme gastronòmic de diverses procedències i habilitats. Tot plegat, en el marc del Primer Congrés de Periodisme Gastronòmic que se celebra del 7 al 9 d’octubre a Menorca i que ha posat sobre la taula temàtiques que han volgut mirar endins a una professió i a les seves pràctiques diàries en diversos formats i plataformes de comunicació.

“La major autocrítica és que potser no hem sabut connectar amb bona part del nostre lector”, apuntava el periodista Carlos G. Cano precisament durant una taula rodona que es titulava així mateix, ‘l’autocrítica gastronòmica‘ i que ha tancat la jornada. “De tant en tant, afegien d’altres ponents, cal allunyar-se d’un mateix i tenir una mica de perspectiva per entendre què està passant”. Tot plegat, això sí, a partir d’una mirada honesta, i de vegades necessàriament valenta dels periodistes, per crear i publicar continguts sempre de qualitat.

Nous formats i ‘Gastronomia en femení’

Sumada a aquesta sessió, el programa ha dedicat altres debats a conèixer o entendre “els nous formats del periodisme del gastronòmic actual”, de la mà de Jorge Guitián; a respondre la pregunta de si ens trobem davant un sector sostenible amb Trinitat Gilbert, o a la importància a definir o trobar un estil propi que permeti crear una identitat a cadascuna de les persones que escriuen, parlen o posen paraules a continguts relacionats amb la gastronomia.

Toni Massanés ha guiat una xerrada d’autocrítica de la gastronomia digital; ha seguit una ponència on s’ha donat resposta a “on són les dones en aquest sector”, amb Julia Pérez Lozano, i el matí ha conclòs amb una taula rodona sobre la ‘Gastronomia en femení‘, on s’ha volgut posar sobre la taula algunes de les situacions i dificultats a les quals es veu abocada la professional que es dedica a aquesta professió.

Al llarg del dia, s’ha coincidit i incidit sovint en la importància de tenir cura dels continguts, sobretot de ‘viatjar més o seure’s en més taules’, fent referència imprescindible al fet que “s’ha de parlar del que s’ha vist, o viscut”, com apuntava el reconegut crític José Carlos Capel durant la seva ponència El ocaso de la crítica gastronòmica.

El programa continua demà amb noves sessions, on per exemple s’hi podrà conèixer en primícia alguns detalls del llibre ‘No sou uno de los tuyos, la historia jamás contada del cocinero Álex Montiel’, de Marc Casasnovas; o escoltar abans que acabi el Congrés, la ‘Declaració Ètica de la Critica Gastronòmica‘ que naixerà fruit precisament d’aquest esdeveniment que té la voluntat de continuar sumant edicions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa