“Fora de sèrie”, campanya menorquina contra el malbaratament alimentari

Els organitzadors insten el sector de la producció, els comerços i els consumidors a aprofitar al màxim els aliments abans de rebutjar-los

La campanya “Producte Fora de Sèrie” contra el malbaratament alimentari a Menorca és una iniciativa de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular, que contempla accions de sensibilització ciutadana contra el malbaratament alimentari fent èmfasi en les pèrdues que es produeixen a causa de la imposició d’estàndards de qualitat de forma, mida i color sobre els productes d’horta, i insta el sector de la producció, als comerços i als consumidors a aprofitar al màxim aquests aliments abans de rebutjar-los. La campanya s’ha projectat perquè es dugui a terme fins a finals del 2021.

Retornar el valor als “Productes Fora de Sèrie”

Una part important del malbaratament alimentari generat diàriament és degut al menyspreu per part de productors, distribuïdors comercials i consumidors cap a alguns productes agroalimentaris que són petits, tenen formes i colors peculiars, tenen taques o algun cop. També se subestimen alguns aliments perquè s’acosten a la data de caducitat o de consum preferent. Tots aquests productes contribueixen a la generació de malbaratament alimentari: mantenen intacta la seva qualitat nutricional, però en la majoria dels casos no tenen accés als circuits de venda i s’acaben perdent a les finques de producció o bé desaprofitant a les prestatgeries dels comerços i als rebosts de casa. Són “Productes Fora de Sèrie”.

La campanya està pensada perquè sigui adoptada per cada ajuntament de l’illa i aquests l’adaptin a les seves necessitats i possibilitats segons l’agenda cultural de cada municipi. Entre el catàleg de possibles accions a implementar, s’hi troben l’organització d’un “Mercat Fora de Sèrie”, un “Concurs Fora de Sèrie”, el dia de “La Tapa Fora de Sèrie” i el muntatge d’una exposició itinerant a l’aire lliure sobre el malbaratament alimentari. Amb aquesta campanya, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera posa a disposició dels comerços la cartelleria corresponent i ofereix un acompanyament al sector de la producció per enregistrar de forma continuada la generació de pèrdues alimentàries. Les diverses accions de la campanya es difondran per xarxes socials i tota la informació i recursos generats es compartiran a través d’un blog.

Producte Fora de Sèrie” dona continuïtat a la tasca realitzada fins ara per part de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera en matèria de malbaratament alimentari. Es pretén apoderar especialment als agents dels espais de venda de producte d’horta, el sector de la seva producció i els consumidors, perquè entre tots es pugui retornar el valor al “Producte Fora de Sèrie”.

El malbaratament alimentari, a Menorca

El malbaratament alimentari fa referència al menjar destinat al consum humà que llencem al llarg de tot el circuit alimentari, des del cultiu, sacrifici o captura fins al consum, i que s’hauria pogut prevenir o bé aprofitar perquè els aliments encara mantenien el valor nutricional. Les darreres dades de la FAO apunten que esmalbarata el 17% de la producció mundial total dels aliments. Segons l’Estudi del Potencial de Producció i Fluxos Alimentaris a l’illa de Menorca (Cime, 2018), a Menorca acaben desaprofitades 11.785 tones del total de consum a l’illa.

Atendre aquest problema és un dels elements protagonistes dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Actualment, multitud d’iniciatives nacionals, regionals i locals donen visibilitat a la crida internacional de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de fer front al problema del malbaratament alimentari amb la intenció de proposar mesures més decisives que millorin la seguretat alimentària i redueixin la petjada mediambiental dels sistemes alimentaris.

L’Estratègia Alimentària de Menorca és el document que a nivell insular integra els Objectius de Desenvolupament Sostenible en matèria alimentària. Entre els seus principals objectius, aborda la qüestió de la reducció del malbaratament alimentari, i constitueix el full de ruta per desenvolupar un sistema alimentari sostenible, inclusiu, resilient, segur i diversificat que garanteixi una alimentació saludable i accessible a tota la societat.

Nou comentari