Balears Vadevi
La restauració ecològica centra la 10a Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera

La restauració ecològica ha estat el tema central sobre el qual s’ha desenvolupat la 10a trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres, celebrada en aquesta ocasió a la ciutat nord-alemanya de Wilhelmshaven, dins la Reserva Lower Saxon Wadden Sea. Amb aquesta reunió s’ha pogut finalment recuperar la presencialitat, aturada l’any 2019 a Gouritz Cluster, a la República de Sud-àfrica.

La trobada ha reunit a més de 40 participants de 18 reserves provinents de 13 països diferents. Entre ells, s’estrenaven les de Virginia Coast (Estats Units), North-East Tobago (Trinitat i Tobago), Mwali (Illes Comores) i Komodo i Samota (Indonèsia). La resta de països participants venien de Cuba, Brasil, República de Sud-àfrica, Maldives, Austràlia, República de Corea, Vietnam, Alemanya i Espanya.

“Restauració d’ecosistemes i connectivitat ecològica”

Amb el tema principal de “Restauració d’ecosistemes i connectivitat ecològica en reserves de biosfera illes i costaneres”, s’han presentat experiències i resultats sobre restauració de manglars, de praderies submarines, coralls, zones litorals i dunes, preparació d’àrees costaneres enfront de tsunamis i inundacions, així com protecció de rutes d’ocells i activitats relacionades amb la interpretació i l’ecoturisme.

Des de Menorca s’han presentat els resultats de l’estudi de restauració de dunes i l’anàlisi comparatiu de 4 illes mitjançant indicadors de sostenibilitat, ambdós projectes elaborats per l’OBSAM-IME. També s’ha celebrat el 7è fòrum del grup de treball Zero Plastic en Reserves de Biosfera, una iniciativa que Menorca coordina juntament amb Lanzarote i la xarxa científica Marine Sciences For Society, i tallers sobre implicació juvenil i bones pràctiques en restauració ecològica.

El pròxim pla d’acció 2023-2027

La sessió del dimecres matí es va dedicar íntegrament al treball participatiu per elaborar el pla d’acció de la Xarxa per al període 2023-2027, que és el període de funcionament que es formalitzarà amb la propera signatura del nou acord (MOU) entre la UNESCO, les reserves de biosfera de Jeju i Menorca, i els comitès estatals MAB de Corea i Espanya, per donar continuïtat a la xarxa.

La Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres va ser creada el 2012 per la UNESCO per impulsar la sostenibilitat en illes i zones costaneres i promoure estratègies d’adaptació i mitigació enfront del canvi climàtic. La xarxa s’han consolidat com un espai d’intercanvi d’experiències i coneixements, a la vegada que una plataforma de cooperació entre territoris litorals que comparteixen objectius comuns, ressaltant el paper crucial de les àrees costaneres en la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Menorca, juntament amb la Reserva de Biosfera de Jeju (República de Corea) i el programa MaB de la UNESCO, té el rol de coordinació i dinamització de la Xarxa, que avui dia està conformada per més de 80 territoris de tot el món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa