La restauració ecològica ha estat el tema central sobre el qual s’ha desenvolupat la 10a trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres, celebrada en aquesta ocasió a la ciutat nord-alemanya de Wilhelmshaven, dins la Reserva Lower Saxon Wadden Sea. Amb aquesta reunió s’ha pogut finalment recuperar la presencialitat, aturada l’any 2019 a Gouritz Cluster, a la República de Sud-àfrica.
La trobada ha reunit a més de 40 participants de 18 reserves provinents de 13 països diferents. Entre ells, s’estrenaven les de Virginia Coast (Estats Units), North-East Tobago (Trinitat i Tobago), Mwali (Illes Comores) i Komodo i Samota (Indonèsia). La resta de països participants venien de Cuba, Brasil, República de Sud-àfrica, Maldives, Austràlia, República de Corea, Vietnam, Alemanya i Espanya.
“Restauració d’ecosistemes i connectivitat ecològica”
Amb el tema principal de “Restauració d’ecosistemes i connectivitat ecològica en reserves de biosfera illes i costaneres”, s’han presentat experiències i resultats sobre restauració de manglars, de praderies submarines, coralls, zones litorals i dunes, preparació d’àrees costaneres enfront de tsunamis i inundacions, així com protecció de rutes d’ocells i activitats relacionades amb la interpretació i l’ecoturisme.
Des de Menorca s’han presentat els resultats de l’estudi de restauració de dunes i l’anàlisi comparatiu de 4 illes mitjançant indicadors de sostenibilitat, ambdós projectes elaborats per l’OBSAM-IME. També s’ha celebrat el 7è fòrum del grup de treball Zero Plastic en Reserves de Biosfera, una iniciativa que Menorca coordina juntament amb Lanzarote i la xarxa científica Marine Sciences For Society, i tallers sobre implicació juvenil i bones pràctiques en restauració ecològica.
El pròxim pla d’acció 2023-2027
La sessió del dimecres matí es va dedicar íntegrament al treball participatiu per elaborar el pla d’acció de la Xarxa per al període 2023-2027, que és el període de funcionament que es formalitzarà amb la propera signatura del nou acord (MOU) entre la UNESCO, les reserves de biosfera de Jeju i Menorca, i els comitès estatals MAB de Corea i Espanya, per donar continuïtat a la xarxa.
La Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres va ser creada el 2012 per la UNESCO per impulsar la sostenibilitat en illes i zones costaneres i promoure estratègies d’adaptació i mitigació enfront del canvi climàtic. La xarxa s’han consolidat com un espai d’intercanvi d’experiències i coneixements, a la vegada que una plataforma de cooperació entre territoris litorals que comparteixen objectius comuns, ressaltant el paper crucial de les àrees costaneres en la mitigació i adaptació al canvi climàtic.
Menorca, juntament amb la Reserva de Biosfera de Jeju (República de Corea) i el programa MaB de la UNESCO, té el rol de coordinació i dinamització de la Xarxa, que avui dia està conformada per més de 80 territoris de tot el món.