Balears Vadevi
Sa Cudia: un dentista entre vinyes
Andrés Martínez-Jover, el dentista responsable de Sa Cudia
Andrés Martínez-Jover, el dentista responsable de Sa Cudia | David Baret

!--akiadsense-->

Malvasia, pissarra i tramuntana son els tres ingredients de Sa Cudia, el primer vi blanc d’agricultura ecològica que va néixer a Menorca l’any 2001 fruit d’un projecte innovador portat a terme pel Dr. Andrés Martínez-Jover, metge estomatòleg de professió. Set hectàrees de vinya al bell mig del Parc Natural de s’Albufera d’Es Grau, en plena Reserva de la Biosfera en una agosarada aventura vitivinícola de la costa nord de Menorca.

Sens dubte, la producció de Sa Cudia va néixer condicionada per un escrupolós respecte pel medi natural en una vinya de secà que no podia ni volia malmetre els aqüífers de s’albufera. Disset any més tard, la família manté el seu projecte amb la mateixa filosofia i una producció limitada de 15.000 ampolles els anys bons de verema, com previsiblement serà enguany.

Sa Cudia

!--akiadsense-->

Els vins de Sa Cudia han estat diverses vegades reconeguts a la Guia Repsol com un dels millors que s’elaboren al nostre país i el millor de Balears, aconseguint 91 punts. Elaboren dos vins blancs ecològics batejats com Sa Cudia i Favàritx, fets amb la malvasia que sobreviu d’aquesta dura combinació de pissarra, absència de reg i vents de tramuntana que pentinen la zona de manera habitual. També tenen un cabernet sauvignon negre batejat igualment com a Favàritx, tots fermentats en dipòsit d’acer inoxidable a temperatura controlada. Per aquest 2018 i sota l’assessorament de l’enòloga Mercè Avellan han volgut fer un nou pas en el seu procés d’elaboració fent que la fermentació passi a fer-se en barrica de roure francès. Els resultats del nou Sa Cudia blanc, ben aviat.

La vinya de Sa Cudia, a Menorca

!--akiadsense-->

Els orígens

La història del celler de Sa Cudia arrenca l’any 1999 quan el Doctor Andrés Martínez-Jover conjuntament amb els seus cinc germans, van decidir posar les bases per transformar la seva finca familiar de Sa Cudia Nova en una activitat vitivinícola. L’objectiu era treballar en un projecte de finca sostenible que fos compatible amb la privilegiada ubicació de la seva propietat. “Teníem uns condicionants que ens marcaven la decisió final com per exemple el fet que fos una finca molt exposada a la tramuntana amb un sòl pobre en pissarra i on no podríem disposar d’aigua per regar” explica el Dr. Martínez-Jover recordant els inicis.

La recuperació d’una tradició de segles a Menorca com la vinya va ser el camí triat malgrat que a la costa nord de l’illa, no hagués evidències històriques de plantacions durant la dominació anglesa. Moguts més per la il·lusió que no per l’afany comercial, van llençar-se a l’aventura seguint el model de chateau per poder elaborar un vi de finca. L’aposta per la malvasia, la varietat de raïm amb més tradició a les Balears i també molt present a d’altres illes del mediterrani, va ser el següent tret diferenciador amb el que es va voler dotar la nova empresa emprant parres obtingudes a Còrsega amb qui Menorca comparteix clima i tipus de sòl.

Per últim, el cultiu de bones pràctiques ambientals amb un tractament ecològic a l’agricultura que s’anava a fer a Sa Cudia, van acabar de donar caràcter al nou vi que es volia produir. El resultat va ser des del primer moment un vi inconfusible, llarg en boca i de color or pàl·lid, amb aromes nets, potents, complexos i originals com va sortir publicat a les crítiques dels experts. Un vi que el podeu trobar per uns 25 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa