Balears Vadevi
Sara Sanchís: “El sommelier ha de poder maridar un client amb un moment concret i un vi”

Sara Sanchís treballa com a sommelier freelance a Menorca des de fa un any, assessorant diversos restaurants, impartint formació a mida i promovent experiències al voltant del món del vi. Diu que van ser les històries úniques que hi ha al darrera de cada ampolla les que la van seduir a entrar en contacte amb la viticultura. Amb en Sergi, el seu marit que és cuiner de professió, van tenir durant set anys el Bar A Vins, un cèntric local a Maó des d’on es van donar a conèixer a l’illa.

Comencen pel més bàsic Sara, que és un sommelier?

Tècnicament és un cambrer especialitzat en vi, però en realitat no és només això, es tracta d’una persona que ha de ser capaç de maridar un client amb un moment concret i un vi.

I això com es fa?

És el resultat de combinar diversos factors. De la observació quan encara no has pogut parlar amb ell i intentes llegir la situació si ha vingut per un dinar de feina, de família o per exemple de parella. I després quan pots demanar-li què desitja, què li agrada, quin és el seu estil, la teva feina és processar-ho per aconseguir satisfer-lo amb l’elecció.

Hi ha ganes de saber coses del vi?

Moltes i cada vegada més. La gent arriba preparada a la taula, s’ha informat però no es tracta de ser millor que ell sinó de tenir coneixement, resoldre els dubtes, acompanyar-lo en la tria, recomanar-lo.

La sommelier Sara Sanchís treballa actualment a Menorca

Com està la sala a Menorca?

A Menorca, i en general a tot arreu, és l’assignatura pendent. Hem posat el focus a la cuina i ens hem oblidat de la sala. Hi ha professionals molt bons però en general, la gent no es preocupa pel que està oferint. L’estacionalitat a Menorca en contra i és a darrera hora quan s’intenta trobar personal que faci una feina que té més importància de la que ens pensem.

Què fa falta, doncs?

Molta formació perquè hi ha un desconeixement de tot el que pot aportar un sommelier o una persona que treballi a sala. Des de l’empatia al coneixement dels productes, de la gastronomia, de la pròpia filosofia d’aquell establiment on treballes.

És la feina que fas?

En part si. Faig formació de personal de sala molt encarada a la carta que aquell establiment disposa per tal que la sàpiguen defensar-la bé, amb solidesa. Als restaurants que estic assessorant els ajudo a poder escollir i oferir un estil de vins que representi adequadament la seva marca.

Però també t’he vist amunt un llaüt amb una copa de vi?

Jajaja, sí! Aquesta és la part de les experiències que estic fent i és un camp de treball infinit perquè poder tastar vins de Menorca navegant pel seu meravellós Port de Maó al capvespre o esperar a uns clients amb una copa a la caseta del guarda del Far Cavalleria que arriben després de fer un recorregut amb jeep fa la vivència memorable. Més que consum de producte, es converteix en consum d’experiències.

La sommelier Sara Sanchís treballa actualment a Menorca

Es coneix prou el vi de Menorca?

La majoria de gent que ve a la illa, sap que n’hi ha, com a mínim el turisme nacional que aquest any he pogut trobar-me als diferents llocs on col·laboro. També hi ha molts menorquins que s’estan retrobant amb el producte. Del que si que mhe adonat és que el turisme de super luxe que et contracta perquè cuinis a casa seva, per exemple, no tenia incorporat el Vi de Menorca a la seva tria, fins i tot no sabia ni que fèiem formatge, un fet que em semblava xocant perquè es un producte molt propi de la illa.

Hi ha feina per fer….

Si però que vingui gent que fa coses tantes excepcionals, és molt bona senyal perquè ens dona la oportunitat d’acostar els productes de Menorca, vol dir que la nostra illa és un indret amb oportunitats encara per desenvolupar.

Que faràs aquest hivern?

Doncs seguiré col·laborant amb els establiments on faig l’assessoria, estic preparant alguns projectes que encara no et puc explicar però el que segur que faré es dedicar temps a la meva preparació com a sommelier per poder tenir el títol oficial de formadora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa