Balears Vadevi
‘Un Gran dia’ que serveix d’aparador als vins més atrevits

Com a sorgit del no-res, s’ha fet a Felanitx un esdeveniment que, ara que ja ha passat, hom pensa com és possible que ningú no hagués fet res semblant encara. Ha hagut de venir Xesc Grimalt, viticultor i enòleg i una de les dues ments pensants del celler 4 kilos Vinícola, per posar el projecte d’aquesta fireta singular damunt la taula i a bastir-lo fins que ha estat una realitat. Sota el nom d’‘Un Gran Dia‘, unes dependències municipals de l’Hospici de Felanitx a la plaça de Mossèn Cosme Bauçà, un antic orfenat reconvertit en sala multifunció, ha aixoplugat la primera edició d’aquesta iniciativa que, hi ha estat un clam general, hauria de tenir continuïtat. Els organitzadors, el celler 4 kilos Vinícola, i la distribuïdora Cinc Caixes i Mitja tenen la darrera paraula.

L’Hospici de Felanitx, un antic orfanat de propietat municipal transformat en local multiusos ha acollit aquesta primera edició de la fireta/CR

Una mostra de vins “alternatius”

A la convocatòria de Xesc Grimalt, que és qui ha posat en marxa aquest esdeveniment, han respost una vintena de cellers que aportaven mostres dels vins que fan, alguns encara en rama, de les seves línies més experimentals: Blancs, negres i escumosos, tots amb mínima intervenció, sense filtratge, per demostrar que altres vins són possibles i que cada dia tenen més seguidors.

Evidentment, no són vins per a tots els paladars, de moment. Alguns encara estan per acabar d’afinar. Encara queda molt per fer en el terreny de la difusió i de la pedagogia, però de mica en mica, el públic està començant a apreciar-los i a demanar-los.

Hem vengut a despullar-nos” deia una vinatera d’una de les nissagues més conegudes i amb més tradició del panorama vitivinícola de Mallorca. Volia dir que aquí es mostraven tal com són tant els elaboradors com els vins.

Una vintena de cellers han participat en aquest Gran Dia de Felanitx/BM

A ‘Un Gran Dia’ es pogueren tastar elaboracions fetes a partir de les varietats locals més populars, però també algunes de les que encara estan en procés de recuperació i d’autorització per la seva vinificació. Amb normalitat, en circular entre les taules, sentien parlar de Vinater Blanc, Argamussa, Esperó de gall, Callet Negrella, Escursac que són les varietats que ara mateix piquen la curiositat dels vinaters, empesos per la necessitat de tornar a recuperar plantes que ja estaven adaptades a les temperatures de l’estiu sec i calorós propi d’aquesta latitud, més ara que l’escalfament global sembla que ha decidit no donar treva. Però també per la necessitat d’oferir vins singulars, amb personalitat pròpia i arrelats a la terra i a la tradició vinícola de Mallorca. Els vins elaborats amb aquestes varietats encara poc conegudes entre el gran públic sembla que han de donar moltes alegries als cellers que cerquen fer una passa més i innovar, encara que sigui posant la mirada enrere.

El local es va omplir de gent interessafa a tastar els nous vins de l’anyada/CR

L’organització havia previst una jornada dividida en dues parts: La primera destinada a professionals i la segona oberta a un públic general, amb invitació. S’ha de dir que tant en un com a l’altre torn de visita ha estat un èxit. La bona notícia, si bé no es pot encara confirmar que hi haurà una segona edició, és que Grimalt ja fila una altra fireta amb un format similar, petit i escollit perquè es pugui gaudir, dedicat a vins fets de raïm de vinyes velles. El temps ho dirà.

Més notícies
La vinya sobre la qual s'ha fet l'estudi, just davant del celler/Tarek Serraj
4 kilos investiga la fauna que conviu amb el vinyet
Se centra en els insectes que ajuden en el control biològic de les plagues i en la descomposició de la matèria orgànica
Francesc Grimalt
Grimalt (4Kilos): “I si totes les vinyes de Mallorca fossin ecològiques?”
El responsable del projecte 4kilos és un dels vinyòvols de referència de Mallorca que té com a valor afegit un profund coneixement sobre vinicultura ecològica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa