Balears Vadevi
Els viticultors de Menorca volen un Consell Regulador pel vi de l’illa

El passat mes de maig, César Palomino, director tècnic del celler Torralbenc d’Alaior va prendre el relleu de Xavi Solano del celler Sa Forana al capdavant de l’Associació de Viticultors de Menorca.

Cada dos anys toca renovar càrrecs a l’entitat que aglutina propietaris de cellers, viticultors i enòlegs de l’illa i Palomino l’ha assumit amb moltes ganes i amb molta feina per davant amb l’objectiu de de donar un nou impuls al sector.

El capítol més ambiciós que s’han proposat els viticultors de Menorca es la creació d’un Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Illa de Menorca, una figura que fins ara no existia i que consideren necessària, sobretot per donar més força a la promoció del vi es produeix aquí.

“Fins ara es gestionava amb els tècnics d’agricultura del Consell Insular de Menorca adscrits al Departament d’Economia i Territori en quant a controls de qualitat i supervisió i volem que continuï així. La nostra intenció és impulsar l’altre vessant, que és la de la promoció del vi” justifica el nou president.

Segon Palomino, el poder disposar d’un òrgan com un Consell Regulador els permetrà aspirar a rebre ajudes tant regionals, estatals com europees que podran destinar a aquesta missió que s’han proposat on també inclouen el fet de vigilar pel compliment de la normativa i avalar l’origen de producció d’aquells vins amb Indicació Geogràfica Protegida. “Pensem que amb un Consell Regulador podrem fer una feina més potent que millorarà el que fins ara s’havia fet des Menorca en promoció del vi” afegeix Palomino.

Cesar Palomino
Cesar Palomino és el director tècnic del celler Torralbenc d’Alaior | cedida

Augment de varietats

La segona línia de feina que s’han proposat des de l’Associació és treballar pel reconeixement de varietats de raïm amb les que es treballa però que no estan incloses dins la IGP i per tant, no poden ser etiquetades com vi de Menorca.

“Volem fer reconèixer varietats que no estan acollides a la IGP però amb les que actualment també s’elaboren vins a l’Illa així com també  incloure’n les que encara no es comercialitzen però que estan autoritzades a plantar aquí”, explica el nou president.

Actualment les varietats permeses en blancs son chardonnay, macabeu, malvasia, moscatell d’Alexandria, parellada, i moll o premsal blanc i en negres, cabernet sauvignon, merlot, monastrell, syrah i ull de llebre o tempranillo. “Son varietats comuns a tot arreu, amb algun toc mediterrani en alguns casos concrets i creiem que s’han de poder reconèixer d’altres que també estan plantades i s’han adaptat bé” afirma Palomino.

Una tercera línia de feina, més en clau interna de la pròpia associació, serà la d’ordenar-se a nivell intern amb l’establiment d’unes quotes com a membres que els permeti finançar projectes i també recuperar el conveni que havien tingut amb el Departament d’Economia i Territori que els facilitarà multiplicar aquesta feina. 

Cesar Palomino
Cesar Palomino en una imatge recent a les vinyes de Torralbenc, on treballa | cedida

Bones expectatives pel vi durant la temporada turística

Pel que fa a la nova temporada turística que ha començat i que de fet va arrencar amb la Setmana Santa amb unes xifres d’ocupació més altes que d’altres anys, el President dels Viticultors de Menorca confia que tornarà a ser positiva pel vi de Menorca, on cada any creix l’interès del consumidor que el demanda als restaurants, que el compra a les botigues i que el reconeix com un producte de gran qualitat, com un vi que ha deixat de ser un souvenir per convertir-se en un element gastronòmic.

“La coincidència del Menorca com a Regió de la Gastronomia Europea també ens beneficia encara més de cara a la projecció exterior amb tot el programa d’activitats que s’estan portant a terme”, conclou el president.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa