L’oliaigua, també anomenada oliaigo, és un plat tradicional menorquí molt senzill i molt econòmic de preparar i que prenien antigament els pagesos amb precari nivell econòmic. El seu nom és degut a la barreja d’ingredients que el componen: l’oli i l’aigua. Aquest era un plat molt apreciat pels pagesos que solien prendre per desdejunar, ja que els aportava tota l’energia que necessitaven per treballar durant tota la jornada al camp a ple sol.
La recepta actual de l’Oliaigua, recorda el receptari menorquí, s’elabora amb tomàquets, ceba, all, pebrot verd, oli, aigua i pa i es pot acompanyar amb verdures de temporada. A l’estiu es pren freda, i en temps de calor se sol acompanyar amb figues o meló, un contrast de dolç i salat que agrada tant els menorquins com els visitants. A la primavera els espàrrecs aporten el toc mediterrani i a l’hivern es pren calent, amb patates fregides, ceba, ou o adobats. El pa sempre acompanya i es recomana que es mengi torrat o que sigui de diversos dies.

Ingredients:
- 300 ml d’aigua
- Oli
- 1 ceba gran
- 2 pebrots verds
- 8 tomàquets de pera
- Julivert
- Alls
- Pebre
- Pebre vermell
- Sal

Preparació:
- En una cassola al foc hi posem una mica d’oli. Quan l’oli estigui calent, tirem la ceba tallada a grills i els alls, prèviament picats.
- Quan la ceba s’hagi escalfat una mica afegim els pebrots, tallats a quadradets.
- A continuació, afegim els tomàquets prèviament pelats, tallats a trossos i sense llavors.
- Posem una mica de sal, pebre i pebre vermell. Remenem bé i deixem que es poche bé.
- Hi afegim el julivert picat, l’aigua i abaixem el foc al mínim. Retirem del foc i deixem reposar una estona. Acompanyeu-ho amb unes llesques de pa.