Balears Vadevi
40 Braces 2019, la reivindicació de la mantonegro

Diu la literatura que la Mantonegro és una varietat que produeix vins d’alta graduació, sense massa expressivitat i que donada la seva tendència a oxidar-se prematurament no té “la noblesa” que es requereix per l’envelliment. Per tant és una varietat condemnada a formar part de cupatges, en especial amb la varietat Callet. Un discurs que em recorda molt, al que anys enrere es feia de la garnatxa negra i que el temps ha demostrat que no era cert i molt em temo que amb la Mantonegro passa el mateix.

Tampoc s’ho devien creure massa en Pep Cànaves i en Sebastià Ordines quan al 2013 van iniciar el seu projecte del 7103 Petit Celler i van decidir que elaborarien els seus vins amb les varietats autòctones de la zona, segurament perquè confiaven en el bon criteri de l’avi del Sebastià qui va plantar els ceps de Mantonegro 60 anys enrere. I si la teoria diu que a la varietat li falta noblesa per fer-li una criança, aquesta parella van decidir que un dels seus vins monovarietals de Mantonegro, el 40 Braces, tingués 12 mesos de criança reivindicant d’aquesta manera el potencial de criança d’aquesta varietat mallorquina. Un cop acabada la criança en les botes, el deixen reposar 3 mesos en ampolla abans de treure’l al mercat. El 40 Braces és un vi que només elaboren en les millors anyades i del qual en produeixen al voltant de 1.300 ampolles.

El resultat és un vi de color cirera picota amb reflexes granatosos. Capa mitja. Deixa una lleugera llàgrima a la copa.

En nas és intens i expressiu, de seguida s’hi poden apreciar les aromes de fruites madures, tan vermelles com negres, prunes, cireres en licor, mores, nabius, records d’olives negres, acompanyades de notes balsàmiques, de regalèssia, sobre un fons format per aromes de vainilla, fulla de tabac i lleugeres notes torrades.

En boca té una bona entrada amb un cert tacte càlid i amb una acidesa que pateix per donar-li frescor. Pas de boca certament lleuger però amb prou nervi i carregat de matisos on mostra un taní lleugerament secant, encara que ben polit, i protagonitzat per les aromes afruitades acompanyades en tot moment de notes balsàmiques, sobretot de regalèssia i de cacau i alguns records especiats. Final prou llarg.

El 40 Braces és un vi idoni per acompanyar els plats més emblemàtics de la cuina mallorquina d’interior, el frit, un arròs brut i fins i tot una porcella rostida. També serà un digne company de viatge d’un pa amb oli i una bona sobrassada picant de porc negre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa