Balears Vadevi
Les dones ocupen 1 de cada 4 llocs de feina al sector primari a les Balears

En el Dia de la Dona Rural, que es commemora cada 15 d’octubre, s’ha fet la II Jornada d’Igualtat, promoguda des de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. En aquesta trobada la consellera Mae de la Concha ha donat dades sobre la presència de la dona en el sector primari i agroalimentari de les Illes Balears. Ha explicat que de les 21.012 ajudes que s’han donat durant aquesta legislatura, 7.738 han estat a dones, això representa un 36,8%, per sobre de la mitjana estatal que està en un 25%.

De la Concha: “Falten més dones al camp, i sobretot, que siguin més visibles” | CAIB

De la Concha ha destacat que “encara hi ha camí per recórrer, però hi ha esperança“. La consellera ha dit que «demostra el gran compromís de les dues parts: des de la conselleria en incentivar que accedeixin a aquestes ajudes, i des de les dones del sector primari, en ser propositives, actives i formar part imprescindible dels plans per donar futur al mateix sector”. De la Concha ha remarcat que “encara hi ha feina a fer en la presència de la dona en el sector. Encara avui dia, per cada 100 homes que hi ha al sector primari, 24 són dones. Per això, falten més dones al camp, i sobretot, que siguin més visibles”.

‘Compromisos amb la igualtat en el sector primari’ és el nom que duen aquestes II jornades que organitza la conselleria, perquè «necessitem que tots i totes ens impliquem: organitzacions professionals agràries, cooperatives, associacions i confraries, i sobretot les administracions a tots els nivells», ha destacat.

“Aviram”, 1er premi Ramaderia | CAIB

En la seva intervenció, de la Concha ha explicat també que des de la conselleria s’ha treballat per afavorir una major incorporació de dones al sector, amb incentius a l’hora d’optar a ajudes. També s’ha referit a la nova Política Agrària Comuna (PAC), que entrarà en vigor el 2023, i que per primera vegada, de manera contundent, reconeix la insularitat al sector primari, i que afegeix un percentatge extra a les dones que s’incorporen al sector. Així, un jove percebrà 377 euros de pagament bàsic, i una dona, un 15% addicional. La consellera ha moderat una taula institucional amb la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i la delegada del Govern, Aina Calvo, en representació de la Red Rural Nacional (RRN), amb qui es coorganitza la jornada.

“Cànem”, 2on premi Agricultura/CAIB

Garrido, per la seva part, ha destacat “la necessitat d’atracar el món rural a les dones i augmentar-ne la seva presència, atès que al llarg de la història la dona ha estat tota la vida present al camp cuidant de la llar i els infants o treballant a la finca, però mai al capdavant d’aquesta”.

La consellera ha destacat “com a fonamental la corresponsabilitat a la llar perquè les tasques siguin compartides entre els homes i les dones”, i en aquest sentit, ha recordat que el Govern disposa d’un Pla de Conciliació i Corresponsabilitat, amb un pressupost de 158 milions d’euros.

Calvo ha destacat que “aquestes jornades serveixen per impulsar el lideratge femení en el món rural i continuar avançant cap a la igualtat real d’oportunitats”. I ha recordat que “una major participació de les dones contribuirà a enfortir el sector primari, que és essencial per a la protecció de la natura i per aconseguir una economia més sostenible amb major presència de productes de proximitat, de quilòmetre zero”.

“Filla, a poc a poc i en bones” , 3er premi Ramaderia/ CAIB

Formació en igualtat

Durant la jornada també s’han presentat i projectat els vídeos de formació en igualtat en el sector primari, que ha fet la conselleria juntament amb representants del sector de totes les illes. Es tracta d’un dels compromisos que marca el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Són cinc vídeos amb temàtiques com els principis bàsics sobre igualtat de gènere, la corresponsabilitat, la desigualtat salarial, el pla d’igualtat i la titularitat compartida. L’objectiu és que es projectin als diferents cursos de formació que duu a terme el sector, i van acompanyats d’un qüestionari sobre els continguts treballats.

De la Concha ha destacat que “tenim una eina més per seguir formant i fent passes cap a la igualtat real i, per tant, perquè al sector primari i la societat siguin millors”.

Xarxa de dones de Pesca de les Pitiüses

La xarxa de dones de pesca de les Pitiüses és la primera que es crea a les Illes Balears. La finalitat és associar-se per tal d’augmentar la presència de la dona dins el món de la pesca, que coneguin els drets de dones en la mateixa situació a les Balears o en altres comunitats i posar formació al seu abast. Es tracta d’una iniciativa emmarcada dins els plans d’igualtat del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i del d’Igualtat. Eivissa és l’illa on hi ha més percentatge de dones que es dediquen a la pesca.

“Calant”, accessit Pesca/CAIB

Premis del III certamen de fotografia ‘De la mar i de la terra’

Finalment, la conselleria ha lliurat aquest dissabte els premis del III certamen de fotografia De la mar i de la terra. Un reconeixement a les seves dones. El concurs, organitzat per la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, té per objectiu visibilitzar i posar en un primer pla les dones rurals de les Balears.

“Palla”, 2on premi Ramaderia/CAIB

El concurs establia tres premis per a cada una de les quatre categories: agricultura, ramaderia, pesca i indústries agroalimentàries. 

En categoria d’Agricultura s’han presentat 14 fotografies. La guanyadora ha estat Rossana González Álvarez amb la fotografia «Tracció animal»; el segon premi ha estat per a Irene Viseras Serrano amb la fotografia «Cànem mallorquí»; i el tercer premi ha estat per a «Flors Km0», de Rossana González Álvarez.

En la categoria de Pesca només s’ha atorgat l’accèssit. El primer i el segon premi han quedat deserts. S’ha presentat un total de 7 fotografies. L’accèssit ha estat per a Antonio Riera Escandell per a la fotografia «Calando».

“Produint un bon formatge DO”, accessit Indústries Agroalimentàries/CAIB

La categoria de Ramaderia, en la que s’han presentat 17 fotografies, ha estat molt debatuda per la bona qualitat i diversitat de les fotografies rebudes. El primer premi ha estat per a Miquel Soler Adrover per «Aviram». El segon premi ha estat per la fotografia «Palla» de Coloma Mascaró Obrador. Finalment, l’accèssit ha estat per a la fotografia «Filla a poc a poc i en bones» de Carme Mascaró Servera.

En la categoria d’Indústries Agroalimentàries s’ha atorgat un accèssit. El primer i el segon premi han quedat deserts. S’han presentat un total de 5 fotografies. El tercer premi ha estat per a «Produint un bon formatge DO» (versió 1) de Pere Bosch Pons.

Els guanyadors dels premis són de Mallorca, d’Eivissa i de Menorca. L’entrega de premis ha anat a càrrec de la consellera De la Concha, el director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega, la subdirectora general de Sostenibilitat Econòmica i Afers Socials, de la secretaria general de Pesca, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Nieves Salgado, i la directora d’Igualtat del Consell de Mallorca, Rosa Cursach.

Les fotografies havien de reflectir el paper decisiu de les dones en el desenvolupament i la qualitat alimentària, així com l’empoderament femení en el sector agroalimentari. També, la participació de la dona en la venda directa.

Els premiats han rebut una senalla de producte agroalimentari local i una obra d’artesania.

Foto de grup amb les premiades/CAIB

Homenatge a les dones rurals de Formentera

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Rural, ha editat un vídeo en homenatge a les dones del món rural de l’illa. Josep Marí, conseller del ram, en destacava que “s’han seleccionat dones del món rural tradicional, però també d’altres que s’han incorporat més recentment al sector i que en l’actualitat també el conformen i formen part del seu futur”.

El vídeo es pot veure a les xarxes socials del Consell de Formentera i al canal seu canal de YouTube. “Amb aquesta acció, des del Consell es valora la feina que han fet, fan i faran les dones del món rural”, ha determinat el conseller.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa