Balears Vadevi
Eivissa tindrà la primera Xarxa de Dones de Pesca de les Balears

La Xarxa de Dones de Pesca d’Eivissa serà la primera que hi haurà a les Illes Balears. Així ho anunciava aquest dissabte la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació Mae de la Concha en el marc d’unes jornades en motiu del centenari de l’antiga Confraria de pescadors d’Eivissa i Formentera, avui dia separada en dues, una per illa. A la jornada també hi assistiren autoritats del Consell d’Eivissa, membres de les confraries i molts pescadors de les Pitiüses.

Aquesta xarxa, apuntava la Consellera, ha de ser una realitat aquest mateix mes de setembre, per la qual cosa ha volgut felicitar totes les dones que n’han fet possible la creació. Es tracta d’una iniciativa emmarcada dins els plans d’igualtat del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, del d’Igualtat i els propis del Govern i de la pròpia conselleria, que ha participat en la dinamització i creació d’aquesta xarxa.

Pesca Eivissa
“La pesca és on la dona hi té menys presència reconeguda”, diu De La Concha | Turisme d’Eivissa

Eivissa, on més dones treballen a la mar

La xarxa d’Eivissa serà la primera en crear-se a les Balears perquè, en paraules de De la Concha “és on s’han mobilitzat més i on hi ha un percentatge més elevat de dones treballant-hi”. Els seus objectius principals seran associar-se per tal d’augmentar la presència de la dona dins el món de la pesca, així com facilitar que “coneguin els seus drets i a altres dones en la mateixa situació aquí o en altres comunitats”, segons la consellera.

De la Concha ha posat també en valor aquesta necessària organització de les dones dins el sector “a l’hora d’interlocutar amb les administracions, per a demanar ajudes o per a formació”. En aquest sentit, ha afegit que “és molt necessari que als instituts es mostri que aquesta no només és una vocació molt bonica, sinó també viable i amb futur”, ha remarcat.

Poc reconeixement

La consellera ha volgut recordar que “la pesca és, dins el sector primari, on la dona té menys presència reconeguda, tot i que sempre hi ha estat present”, i ha exposat a més que, segons dades del cens de 2019, són un dos per cent de les tripulacions i un cinc per cent als cursos de Formació Professional de pesca. Així, ha dit que la xarxa treballarà per revertir aquestes xifres i “visibilitzar la feina que s’ha fet des de sempre i es fa”, ha dit.

L’encarregada de projectes de la confraria i també membre de la Xarxa de Dones de Pesca d’Eivissa, Margalida Serra, per la seva part, ha afegit que ja han tingut moltes reunions, de les quals va sorgir la idea de la taula de dones dins les jornades: “Vàrem pensar que els exemples de diferents dones que fan feina al sector de la pesca eren una bona manera de visibilitzar la seva feina i fer veure a altres dones que poden tenir un lloc aquí”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa