Balears Vadevi
El consum moderat de vi podria reduir el risc de demència

El consum moderat de vi pot ajudar a mantenir la nostra memòria quan envellim, segons un estudi de les universitats de Giessen i Leipzig, a Alemanya, que ha estat publicat a la revista ‘Brain Sciences’. Tot i que aquesta relació entre el vi i la disminució del risc de demència no és nou, aquest treball ha trobat semblances entre els efectes neuroprotectors tant del vi com del te. Una relació que pot ser una petita ajuda en un dels problemes de salut més grans dels països desenvolupats i que s’espera que, en el futur, només faci que augmentar.

Un estudi amb 350.000 participants

L’estudi s’ha basat en les dades de 350.000 voluntaris de l’UK Biobank, una enorme base de dades biomètica britànica que conté informació de més de mig milió de persones d’entre 38 i 73 anys. D’entre els, els investigadors van trobar 4.270 casos de demència, i van relacionar el seu estat de salut neurològic amb les respostes que havien donat als qüestionaris sobre hàbits dietètics.

Els vins –negre, blanc i escumós– van ser agrupats en una sola categoria mentre que la resta de begudes alcohòliques en formava una altra. Una ‘dosi’ de vi es va definir com a 10 grams d’alcohol, una mica menys dels 14 d’una copa de vi normal. Després, els consumidors es van dividir entre no-consumidors, consumidors lleugers (12 o menys grams d’alcohol diaris), moderats (entre 12 i 24 grams) i grans bevedors (més de 24 grams). Pel que fa al cafè i el te, es van documentar en copes per dia, dividint els participants entre no-consumidors, consumidors lleugers (0-2 tasses diàries), moderats (3-4) i grans consumidors (més de cinc tasses al dia).

Els polifenols del vi poden tenir un efecte important en el risc de desenvolupar demències

Diferències entre homes i dones

Els resultats indiquen que els bevedors moderats de vi tenien un 19% menys de risc de demència que els no bevedors, una diferència que s’observava molt més en els homes (17%) que no pas en les dones. Aquesta diferència va sorprendre als investigadors però van en la línia d’altres estudis que indiquen que els efectes nocius de l’alcohol són més intensos en les dones i que, a causa de la seva major esperança de vida, també són més vulnerables a les demències.

En el cas del cafè, no es van notar diferències significatives. En el te, en canvi, es van observar efectes semblants al del vi, amb entre 3 i 6 tasses diàries associades a una disminució del 31% en el risc de demència. La diferència entre el cafè i el te és que el segon també té polifenols, que podrien explicar aquest efecte positiu.

Una nova prova dels efectes beneficiosos dels polifenols

Tot i que els resultats de l’estudi es basen en la informació donada pels mateixos participants, els investigadors creuen que els voluntaris a l’estudi tendeixen a ser persones més conscients de la importància de la seva salut i que, per tant, es cuiden i també menteixen menys. A més, les conclusions van en la línia d’altres estudis que connecten el consum de vi amb la pèrdua de memòria, amb els fenols com l’element que marca la diferència.

Més notícies
El consum moderat de cervesa pot millorar la salut cardiovascular | Pixnio
El consum moderat de cervesa pot beneficiar la salut cardiovascular
Un estudi conclou que podria ajudar les persones amb sobrepès sempre que vagi acompanyada d'aliments
Els joves han d'aprendre des de l'escola els valors de l'alimentació saludable i responsable /CERAI
La sostenibilitat al plat, un programa que promou l’alimentació saludable
Difondre el concepte de l'agricultura responsable és a la base d'aquesta iniciativa del CERAI
Andreu Palou nega la relació directa entre el vi i el càncer | cedida
L’investigador Andreu Palou nega la relació directa entre vi i càncer
El prestigiós especialista en nutrició puntualitza sobre la polèmica entorn a vi i salut que ha saltat aquests dies
IGP Oli d'Eivissa
Els olis d’oliva verge extra de l’IGP “Oli d’Eivissa” tenen una gran quantitat de polifenols
Aquests micronutrients es relacionen directament amb els beneficis que aquests olis aporten a la nostra salut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa