Un equip d’investigadors de l’Institut Forense de Cranfield, a Anglaterra, han anunciat el descobriment de les proves més antigues del consum de vi al continent americà. En un article publicat a la revista ‘Archaeological and Anthropological Sciences’, els científics, liderats per l’arqueòloga Lisa Briggs, expliquen com aquests vestigis han estat trobats a Puerto Rico i que són de principis del període colonial, entre finals del segle XV i principis del segle XVI.
Un estudi sobre l’alimentació a principis de la colonització
El investigadors van trobar aquestes restes de vi després d’analitzar amb molta cura 40 recipients de ceràmica trobats a l’illa de Mona, a l’oest de l’illa principal de Puerto Rico, que Cristòfor Colom va ‘descobrir’ en el seu segon viatge, el 1493. Així doncs aquesta zona va ser, juntament amb Cuba i l’Hispaniola, la primera a ser colonitzada per la corona de Castella i, pel que sembla, hi van dur vi molt aviat.

L’estudi, de fet, no buscava estrictament proves del consum de vi sinó conèixer com s’alimentaven els primer colons i si hi va haver intercanvis entre la gastronomia provinent d’Europa i la dels taïns, els indígenes que vivien a les Antilles i les Bahames en el moment de la conquesta castellana. Pel que sembla, les tradicions pròpies dels nadius de Puerto Rico es van mantenir després de l’arribada dels europeus però, no obstant això, aquests darrers també van fer algunes aportacions com, pel que sembla, el vi.
El vi era importat però la resta d’aliments eren autòctons
Concretament, les restes de vi van ser trobades en un pot d’olives i es creu que és pràcticament segur que havia estat importat des d’Europa. Això també dóna una idea de la importància que ha tingut el vi des de sempre a les cultures del sud del Vell Continent perquè, pel que fa a la resta de l’estudi, sembla clar que els primers colons de Puerto Rico s’alimentaven com els nadius, en part perquè els aliments europeus no eren fàcils ni de cultivar ni de conservar al clima del Carib.