Balears Vadevi
Eivissa doblarà enguany la producció d’oli d’oliva i serà “de qualitat excel·lent”

Encara queden uns quinze dies per acabar la campanya de l’oliva perquè la pluja dels darrers dies ha obligat a fer pausa als collidors, però malgrat tot, la valoració que en fan a dia d’avui és positiva i s’espera una producció de “qualitat excel·lent”. “Enguany esperem una bona temporada. Cert que l’any passat també fou excel·lent, però aleshores vam patir per la falta de quilos. Aquest 2021, la qualitat es manté però s’espera que, si no passa res, em puguem quantificar un 60% més“.

Són dades que comparteix amb Balears Vadevi Mariano Tur, president de l’Agrupació d’Olivarers d’Eivissa, qui més enllà d’aquest primer balanç, també parla de la recent celebració de les primeres eleccions del Consell Regulador de l’Oli d’Eivissa i dels recents casos que han afectat la reputació del producte a partir del cas del presumpte frau que ha esquitxat darrerament l’actualitat del sector a les Balears. Per què l’actualitat d’aquest sector també la marquen notícies fora dels camps d’oliveres.

Eleccions al Consell Regulador Oli d’Eivissa | Consell d’Eivissa

El Consell Regulador IGP, per fomentar i promoure els olis sota un segell de qualitat

Fa poc més d’una setmana es van celebrar les primeres eleccions al Consell regulador de la IGP “Oli d’Eivissa”, convocades pel Consell d’Eivissa, que han permès escollir els quatre vocals en representació dels olivarers, que ara se sumen als altres quatre que representen els elaboradors i que, en aquest cas, havent sigut quatre els candidats, van sortir directament escollits.

El Consell Regulador de la IGP és l’entitat que treballarà pel foment, la difusió i la promoció dels olis sota aquest segell europeu i es constituirà oficialment el primer de desembre d’aquest 2021. “La jornada electoral va sortir molt bé i esperem que el dia 1 de desembre ja puguem veure-ho tot en funcionament”, comenta Tur, responsable també del registre de la IGP.

De fet, segons recorda Mariano les eleccions són el resultat d’un treball de molts anys d’un sector que fa temps que va de la mà per poder posicionar l’oliva i l’oli d’oliva d’Eivissa com un producte de qualitat. “Som conscients que tenim un topall amb quantitat, però el cert és que no volem competir en quilos, sinó en qualitat. A Eivissa fem olis d’oliva molt bons, i volem que se’ls conegui així tant dins com fora de l’illa, comenta.

Olis d’Eivissa, reivindiquen la qualitat i la diferenciació respecte a altres olis del món

Aquesta mateixa aposta per la qualitat fa que els elaboradors i productors d’oli d’oliva eivissenc vulguin diferenciar-se i també sumar-se a la denúncia del frau de què s’acusa l’empresa Oro Oleum, que hauria estat venent oli de gira-sol com si fos d’oliva, fent-se passar també pel major productor ecològic de les Balears. “Hem de lluitar contra aquestes estafes perquè està clar que perjudiquen el producte, però alhora enganyen el consumidor”, comenta Mariano Tur.

I en aquest mateix sentit, suma de nou el valor d’esdevenir una IGP controlada, perquè comenta que “en tots els sectors hi pot haver gent que faci trampes, però serà una mica més difícil que passin aquestes coses en la mesura que incrementaran els controls, les analítiques i les normes seran més estrictes abans de poder posar en una etiqueta que allò és un oli produït i embotellat a Eivissa”.

La campanya de l’oliva i la producció d’oli d’Eivissa arriba en un moment en què gairebé el total de la producció de l’any passat ja està venuda. “El turisme que ha anat venint, la gent que hi té segones vivendes, i també cada cop més el mercat local confia en els nostres productes”, dirà el president de l’Agrupació d’Olivarers d’Eivissa. “Tenim bona acceptació perquè el producte és excel·lent, i qui el tasta, sempre acaba repetint“, conclou Tur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa