Balears Vadevi
Es confirmen dos focus de llengua blava a Eivissa

La conselleria d’Agricultura Balear ha confirmat dos nous focus de llengua blava a Eivissa, i s’està a l’espera de confirmació, per part del Laboratori Oficial d’Algete, de dos casos sospitosos. Els animals afectats en tots els casos són exemplars d’oví i les finques afectades estan ubicades als municipis de Sant Antoni, Sant Joan de Labritja i Santa Eulària des Riu.

En els casos confirmats, les explotacions pertanyen a Associacions de Defensa Sanitària de ramat oví d’Eivissa i quan es van comunicar les sospites els animals encara no havien estat vaccinats contra la llengua blava. En els altres dos casos, quan es van comunicar les sospites, només una de les explotacions havia estat vaccinada.

Segons l’estudi de seroneutralització encarregat per la direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, al Laboratori Oficial d’Algete, el nivell d’eficàcia del vaccí és d’entre un 80 i un 90%. Des de la direcció general d’Agricultura recorden la importància de controlar els reservoris no vaccinats i de realitzar la desinsectació a les explotacions per controlar el mosquit.

Balears Vadevi ja va informar dels primers casos de llengua blava que van afectar Mallorca durant els mesos d’estiu, quan es va declarar zona de restricció envers aquesta afectació a tot el territori de les Illes Balears. Un mes més tard s’iniciava la campanya de vacunació, que previsiblement s’allargarà fins la tardor, i que permet administrant fins a cinc centes mil dosis. A finals de setembre ja sortien els primers xots immunitzats de Balears cap a la Península.

S’anul·la la Fira d’Inca

La detecció d’aquests nous casos ha estat un dels motius pels quals s’ha decidit ajornar la Fira Ramadera d’Inca, que s’anava a celebrar aquest proper cap de setmana del 23 i 24 d’octubre a la plaça de toros de la ciutat mallorquina.

La Direcció General d’Agricultura ha valorat que existeix un risc de transmissió de la malaltia de la llengua blava entre els animals presents. Els mesos de setembre, octubre i novembre concentren la major activitat del mosquit que transmet aquesta malaltia, per la qual cosa la Direcció General ha considerat que no és prudent autoritzar subhastes i mostres de bestiar sent aquest el primer any de la campanya de vacunació.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, col·laboradora de la Fira, juntament amb els organitzadors d’aquesta, la Cooperativa Pagesa d’Inca han mostrat el seu malestar. En paraules de Toni Seguí, un dels coordinadors de la subhasta ramadera: “És una subhasta que portem preparant durant tres mesos i en l’últim moment ens han informat que s’anul·la la Fira”. Ara, s’està intentant coordinar una nova data per a la celebració de la fira a partir de desembre, període en el qual es redueix l’activitat del mosquit.

La Fira Ramadera d’Inca se celebra des de 2016 i la d’enguany seria la quarta edició. Tal com explica María Francisca Parets, directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears “el principal objectiu és la millora de les explotacions amb races càrnies i elevar així la seva producció. A més, es vol professionalitzar el sector oví de les Illes Balears, sobretot a Mallorca on el cens és major. Es pretén portar sementals millorants i que les races autòctones duguin els millors exemplars per a poder portar-los per tota l’illa. Volem que el sector ramader estigui més prop de la societat, així com millorar el sector ramader oví a través de la subhasta ramadera d’Inca”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa