Balears Vadevi
Receptes i sabors tradicionals de tardor amb productes de temporada

Ha arribat el fred, i segurament ja ha vingut per quedar-se i fer-nos companyia durant els pròxims dies de tardor, com de fet ja toca. Venen dies de recolliment, d’estar-se a casa; i perquè no, dies que conviden a recuperar vells receptaris i posar-nos a cuinar per fer més distesa aquesta temporada d’interiors.

Els experts diuen que els plats tradicionals demanen temps i paciència per pensar, d’entrada, en els ingredients faran falta, anar-los a collir o recollir, i per posar-se amb les mans a l’obra per crear pas a pas, sense pressa. Amb això clar, el següent pas és fer una repassada als productes que dona la temporada de tardor.

La tardor és època de matances, i diverses cases encara en continuen la tradició | Foto: Josep Costa, Arxiu d’Imatge i So del Consell d’Eivissa

Temporada de matances i embotits

Fa uns dies que s’ha donat el tret de sortida a la temporada de matances. Del porc s’aprofita tot, diuen, i el cert és que bé pensem tant en els seus embotits com en els ingredients més imprescindibles per fer algunes de les receptes tradicionals de l’illa: la frita de matances, l’arròs de matances o, perquè no, el calamar farcit amb sobrassada.

Ja que en parlem, la sobrassada és un dels embotits més apreciats de la matança. Es fa amb carn magra com a ingredient principal, i s’hi afegeix la panxeta -cansalada- i pebrera vermella -com es coneix a Eivissa el pebre vermell-. A més a més de ser saborosa i rica en aromes, és un aliment altament ric en proteïna.

Per contrarestar la consistència de les creacions amb el porc, mereix menció a part la col pagesa, d’aroma i sabor agradable, i que acostuma a ser ingredient d’un plat festiu com és el bullit d’ossos amb col, o d’acompanyament en forma d’amanida d’hivern, que es presenta amb un tall molt fi i ben amanida.

Col pagesa | Foto: Vicent Marí

Productes de tardor

Els primers dies de novembre toca recollir el safrà, la col eivissenca i els moniatos. També comença la collita de taronges i alvocats, fruites plenes de sabor i salut, i arriba amb ganes el moment de collir els pebrassos. És temporada de collir olives i fer-ne l’oli de l’any, malgrat que encara trigarem uns dies a poder amanir els nostres àpats amb aquest producte que necessita uns dies de repòs abans d’embotellar-lo.

Calamar, Eivissa
El calamar farcit de sobrassada és un dels plats tradicionals eivissencs de tardor | Foto: Rubén Casas

Aquest 2022, que se celebra l’Any Internacional de la Pesca Artesanal, són també protagonistes els productes de mar com el calamar, una de les espècies més preuades pels pescadors recreatius -i que aquests dies s’apropen a la costa per reproduir-se-, els molls o el gerret i el moixó, dels quals en comença la temporada. Aquest últim, el moixó, és un petit peix que es prepara fregit i que ara torna a ser habitual als mercats, ja que se n’està recuperant la pesca per part de la flota artesanal.

Cert que el blat es cultiva durant els mesos d’estiu, però s’utilitza com a ingredient durant tot l’any per l’elaboració de pa, coques i dolços. I aquí reivindiquem la xeixa, la varietat local eivissenca. I per complementar els cereals, la farina de garrova que, més enllà de considerar-se com un ingredient més nutritiu i saludable, se n’està estenent cada cop més l’ús en rebosteria i fleca.

Restaurants Sabors d’Eivissa

Si malgrat tot, ens ve de gust sortir i preferim tastar aquestes delícies fetes per mans professionals, Eivissa ofereix tot un ampli ventall d’ofertes de cuina de mar, cuina de carn, cuina tradicional o cuina d’autor a través de la seva oferta en restauració que es pot consultar en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa