Balears Vadevi
4 kilos investiga la fauna que conviu amb el vinyet

Durant un any, Nebiyat Bertrán, estudiant de 4t Curs de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, ha estat fent un estudi de la fauna auxiliar a les vinyes del celler 4 kilos. Són vinyes de Callet cultivades de forma ecològica a terrenys de call vermell, al terme de Felanitx. Una vinya amb unes característiques precises: Abraçable, quant a dimensions, amb una superfície plana i sembrada a aquesta terra roja que, segons diuen els pagesos, dona una vegetació més diversa que l’argilosa i, per mor d’això, és la que s’estimen més les ovelles per pasturar.

Així ho explica, amb tot detall, Xesc Grimalt, un dels dos socis del celler que ha presentat l’estudi de camp realitzat a una de les vinyes que envolten les instal·lacions de 4 kilos. Grimalt emmarca aquest treball de camp en la filosofia que ha guiat la feina del celler des del seu inici: entendre la vinya com un tot amb l’entorn: “La vinya interactua amb el sol, amb el clima, amb la varietat de la planta ,i de les plantes i als animalons que hi trobam. També amb l’acció humana”. Per això és tan important conèixer aquests insectes que viuen entre els ceps.

Xesc Grimalt, el 50% del binomi 4 kilos vinícola/Tarek Serraj

Investigació sempre a peu de vinya

No és l’únic estudi que els socis de 4 kilos han empès en els anys que el celler està en actiu: Des de 2009, i aplicant la seva manera de pensar que posa pràcticament al mateix nivell el coneixement popular i l’acadèmic, han estudiat la interacció dels arbres amb la vinya, fruiters especialment, la presència de nitrogen a la terra i la disponibilitat hídrica. I un altre més referit als llevats: “Els llevats són com el quadern de bitàcola del celler”, afirma Grimalt. Per això, i per investigar quins havien estat els llevats que històricament havien estat presents en la fermentació dels vins de la comarca, Anaren fins a les runes de l’antic Celler Cooperatiu per gratar a l’interior dels dipòsits abandonats i veure si hi quedaven rastres d’aquells llevats. I sí, en trobaren de dos tipus. Un conegut laboratori de La Rioja els identificà com a Saccharomyces cerevisiae i torulaspora delbrueckii. El resultat d’aquesta recerca, va dir Grimalt, està a l’abast de tothom per què el considera patrimoni popular.

La investigadora Nebiyat Bertrán va detallar tot el procés de recollida de mostres/Tarek Serraj

Amb tot aquest bagatge, el 2023 el vinyet de 4 kilos es transforma una vegada més en terres de recerca. I arriba Nebiyat armada de trampes per a insectes i càmeres fotogràfiques per iniciar un estudi que ha abastat tot un any natural, de primavera a hivern. Ha servit per descobrir el who i who d’aquesta fauna auxiliar que viu, depreda i es reprodueix al vinyet. “L’objectiu és veure quin paper té cada una d’aquestes famílies d’insectes a la vinya. D’entrada cadascuna d’elles assumeix un paper de depredador o de pressa. Uns són carnívors i s’alimenten d’altres insectes, i uns altres són herbívors, omnívors o carronyaires i tots ells serveixen per mantenir l’equilibri biològic de l’entorn“, explicà Bertrán.

El contingut de l’estudi va despertar l’interès d’altres vinaters del sector/Tarek Serraj

Per tot això, l’estudi realitzat sobre la fauna auxiliar que ha dut a terme Nebiyat Bertrán ajudarà als cellerers de 4 kilos a mantenir sana la vinya, a produir el millor raïm i a elaborar els vins seguint el sistema de la producció ecològica que predica i aplica el respecte per l’equilibri entre la natura i la producció.

Més notícies
Francesc Grimalt
Grimalt (4Kilos): “I si totes les vinyes de Mallorca fossin ecològiques?”
El responsable del projecte 4kilos és un dels vinyòvols de referència de Mallorca que té com a valor afegit un profund coneixement sobre vinicultura ecològica
4 Kilos
4 kilos i Mesquida Mora, al top de la llista dels punts Parker dels vins mallorquins
Luís Gutiérrez, el tastador de la revista Wine Advocate ha puntuat 39 vins de Mallorca en un article en el que destaca el retorn a les varietats tradicionals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa