La recent pèrdua del cappare de la família Vidal Serra, ‘en Pep de sa tanca de s’era‘, no ha significat una aturada de l’activitat al celler, només una pausa per fer el dol perquè la vida ha de continuar i perquè el celler així ho demana. Aquests dies han presentat una de les seves criatures més singulars, “un vi d’edició limitada amb una fórmula atrevida que ens porta a una anomalia seriosa i exclusiva”, amb les seves paraules. Parlam del 5cents amb Josep i Rafel, els artífexs de la nova etapa del celler de Santa Eugènia.
La feina s’ha fet de forma acurada, des de la vinya al celler, ens expliquen, a partir d’una selecció dels millors raïms d’una vinya vella a la “seca” cultivada dins macada del “vinyet” de Santa Maria. Són vinyes de premsal blanc, el que en aquella contrada denominen també moll, una de les varietats blanques més esteses i importants del ventall de les autòctones de les Illes Balears, destaquen els germans que treballen formant un equip ben coordinat: “En el cas del celler ens complementam molt bé, ja que un s’encarrega un poc més de l’elaboració i l’altre una part més de la burocràcia i vendes, però ho acabam fent tots entre els dos”. Això no obstant, el secret és compartir objectius i metodologia: “Dins la vinya, seguim la tradició i seguim el projecte de l’explotació agrícola amb tota la família”.

El producte d’aquest esforç és un monovarietal blanc amb criança singular i diferent: “El nostre pensament a l’hora de crear un vi així era creure amb les nostres varietats autòctones i poder treure tot el potencial que tenen. I posar així el nostre segell en els nostres vins”, apunten.

5cents 2021, la fitxa
Vi blanc, sec i equilibrat amb aromes de fruita blanca. Elaborat amb la varietat local de raïm Premsal Blanc. Fermentació i criança de 12 mesos amb una bota de roure francès de 500 litres.
ALCOHOL: 13 % vol.
COLOR: Color groc palla. Intensitat mitjana-alta en reflexos verdosos. Net i brillant.
NAS: Intensitat alta. Clarament, destaquen aromes de fruita blanca de pinyol, com el melicotó i aromes tropicals, com la pinya. També destaquen els aromes especiats i cremosos, provinents de la fusta.
PALADAR: Blanc sec i estructurat. Pas en boca llarg i persistent. Molt redó i acidesa ben integrada.