L’Associació de Varietats Locals, que treballa per servar el patrimoni vegetal de Mallorca, no descansa aquest mes d’agost. De fet, és quan aprofiten per fer una feina delicada i imprescindible per l’obtenció de “material” amb el qual mantenir vives algunes de les varietats úniques de la pagesia mallorquina.
L’Associació de Varietats Locals és una entitat sense ànim de lucre que es va constituir el 2002 a partir de la proposta de pagesos, tècnics i estudiosos de l’agrobiodiversitat de les Illes Balears, i que treballa majoritàriament a Mallorca. L’entitat treballa per a la recuperació de les varietats locals d’hortalissa, llegums, cereals i fruiters, així com dels coneixements pagesos que hi van associats. Promou el foment de la producció i de la conservació de la biodiversitat cultivada, i la gestió col·lectiva de l’agrobiodiversitat com a patrimoni del poble.

“Durant aquest darrer mes, hem duit a terme l’extracció d’algunes llavors d’hivern, com pastanaga morada, ceba blanca mallorquina i colflori de Tots Sants, gràcies als voluntaris”, afirma Maria Massanet, des de l’Associació. “També dins del projecte de multiplicació hem fet algunes visites per tal de seguir i seleccionar les varietats. Els cultius d’estiu ja estan ben desenvolupats, i dins aquest mes d’agost collim les primeres tomàtigues. A més, ja hem començat la campanya de llavors d’hivern, que podreu anar trobant a les botigues col·laboradores i a la nostra botiga en línia, per tal d’iniciar el planter de cols, colfloris i altres varietats d’hivern“. I és que el cicle natural d’aquestes hortalisses no s’atura i una feina et duu a una altra, de cap a cap d’any.
Però per aconseguir les llavors d’aquestes varietats és necessari incorporar més gent, ara que és la plena de l’extracció. Fan falta mans: “Ara encara tenim bastanta llavor d’hivern per extreure, i també començarem a tenir-ne d’algunes tomàtigues. Per això hem organitzat diferents jornades de voluntariat durant tot el mes d’agost, per a totes aquelles persones que ens vulgueu venir a ajudar, ja que l’extracció i neteja de llavor és una feina que si es fa en grup ret molt més”, diu Massanet.
Au, idò. Si voleu gaudir d’una experiència poc habitual apuntau-vos a aquest grup de feina, que els dies 17, 21 i 23 d’agost, a partir de les deu del matí i fins a les tres de l’horabaixa trobareu al grup a la seu de l’Associació de Varietats Locals, del carrer d’en Sala, de Porreres.

Fer el seguiment de cada cas
Però no només fan feina amb les llavors. A través de l’ADV de l’associació s’han fet diverses visites informatives i d’assessorament per a comprovar l’estat dels cultius d’hortícoles, lleguminoses i cereals de varietats locals. Ara és temps de recol·lectar la fava mallorquina, fava negra i blat xeixa, per exemple.
També s’ha iniciat un assaig específic per prospectar la presència de l’escarabat Anthonomus eugenii, plaga prioritària, a pebre banya de cabra i albergínia morada, que afecta les fulles i els fruits d’aquestes hortalisses. Encara que la plaga és originària de Mèxic, la presència fa anys de la plaga a Holanda i Itàlia (ara ja erradicada), fa pensar en la possible introducció accidental d’aquest insecte al nostre territori. Per això, és necessari realitzar controls per poder avisar de manera immediata en el cas que es localitzi la plaga, i així poder-la eliminar a temps. A més d’aquest assaig específic, també es prospecta la presència d’altres plagues de quarantena per tal d’evitar, en cas que se’n localitzi alguna, la seva dispersió.