La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha duit a terme durant el mes de juliol tres noves intervencions de productes alimentaris. En concret, a un bar restaurant de Mallorca s’ha intervingut una partida d’oli sense lot que, a més, tampoc no presentava data de caducitat. Aquest establiment l’utilitzava per reomplir els petits recipients que hi havia damunt les taules, pràctica que està prohibida. Aquesta actuació es va dur a terme arran d’una denúncia feta pel sector.
D’altra banda, també s’ha confiscat una partida de prop de vuit mil ous a un productor i distribuïdor de Mallorca. En aquest cas, el producte s’ha intervingut perquè no complia la mida indicada en l’etiquetatge.

Carn ‘sense papers’
En darrer lloc, i gràcies a les inspeccions fetes prèviament a un restaurant, seguint la traçabilitat d’un dels controls del canal Horeca, es va inspeccionar un distribuïdor de carn i es van detectar canals de carn de mè i vedella sense etiquetar i sense el segell oval obligatori. En aquest cas, cal recalcar que, a més, es varen comprovar altres infraccions en matèria de salut que s’han traslladat a Salut Pública.
Davant aquestes noves intervencions, el conseller Joan Simonet ha aprofitat l’ocasió per destacar que «aquestes actuacions de control i inspecció es fan durant tot l’any, amb l’objectiu que es compleixin les normes de comercialització dels productes agroalimentaris». En aquest sentit, ha insistit que «des del Govern continuarem protegint i defensant els interessos legítims del sector a les Illes Balears i farem feina per acabar amb la competència deslleial, ja que comporta un greuge per al consumidor».

Salut ordena immobilitzar productes caducats en tres establiments alimentaris
Inspectors de la conselleria de Salut amb col·laboració amb agents de la Guàrdia Civil ha dut a terme l’operació Quick-Frozen, destinada a controlar la comercialització de productes amb la data de consum preferent expirada.
Arran d’una investigació policial, es va tenir coneixement que a diversos establiments alimentaris de Mallorca s’estava comercialitzant productes que havien superat la data de consum preferent. Per això, la setmana passada es van realitzar cinc inspeccions conjuntes a establiments relacionats amb la indústria alimentària (producció, distribució i venda), a hotels i establiments d’hostaleria.
La primera inspecció va tenir lloc a les instal·lacions d‘una empresa encarregada de l’emmagatzematge frigorífic i distribució d’aliments ultracongelats. S’hi van immobilitzar i precintar més de 14 palets de productes amb la data de consum preferent i de caducitat depassada. A més, no tenien la documentació necessària de la traçabilitat d’aquests productes, per la qual cosa es va ordenar la suspensió de l’activitat de distribució.

La segona inspecció va ser realitzada en un establiment hoteler on es van trobar, immobilitzar i precintar 8 palets de productes amb la data de consum preferent expirada.
L’última inspecció va tenir lloc en un establiment l’activitat del qual està dedicada a l‘especejament, envasament i emmagatzematge frigorífic de productes carnis frescs. Es va constatar que la cambra frigorífica estava espatllada i no funcionava des de feia mesos, i utilitzaven un tràiler amb plataforma frigorífica de congelació amb aquesta finalitat, per la qual cosa es va precintar.
Per tot això, els propietaris d’aquests comerços i establiments alimentaris han estat proposats per a sancions d’acord amb la Llei 17/2011 de seguretat alimentària i nutrició. Les infraccions detectades podrien ser tipificades com a greus i lleus. Les sancions establertes per aquesta llei són de fins a 5.000 euros per a les lleus i de fins a 20.000 euros per a les greus.