Balears Vadevi
Augmenta la venda fraudulenta d’oli i altres productes agroalimentaris

Per tal de controlar la comercialització fraudulenta i la competència deslleial en el comerç en línia, el servei d’inspecció de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha duit a terme durant aquest 2023 un total de 75 controls oficials a través d’internet, que han comportat l’inici de 44 expedients sancionadors. Aquests controls han donat resposta a les denúncies presentades pel sector agroalimentari, així com als controls d’ofici que s’inclouen en la planificació anual del mateix servei.

L’alça del preu de l’oli ha afavorit l’aparició d’anuncis com aquest/CAIB

Els productes amb marca de qualitat, principals damnificats per aquestes pràctiques

En aquest sentit, les infraccions detectades corresponen a un ús fraudulent de noms geogràfics de les Illes Balears en la comercialització de productes alimentaris, que fan creure al consumidor que els productes publicitats provenen dels productors de les Balears, quan realment no és així. En aquests controls s’incideix especialment en els noms geogràfics protegits per alguna Denominació d’Origen Protegida o Indicació Geogràfica Protegida de les Illes Balears. Així, les matèries objecte de control inclouen oli d’oliva, olives, begudes alcohòliques i espirituoses, vins, condiments, conserves, carn i productes carnis, fruits secs, espècies, mel, derivats de la farina i formatges.

L’augment del preu de l’oli d’oliva, darrere l’augment de la venda fraudulenta

En relació amb l’oli d’oliva, s’ha detectat en el darrer mes un increment de la comercialització fraudulenta d’aquest producte per part de particulars, a través de portals web de compravenda de productes de segona mà. Atès que els presumptes infractors són particulars, s’ha comptat amb la col·laboració dels agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil per dur a terme quatre controls, en els quals s’ha constatat la comercialització d’oli per part de particulars en garrafes etiquetades com a oli per autoconsum.

En aquest sentit, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha destacat la importància de fer controls per internet «ja que cada vegada la compra en línia és més habitual entre els nostres consumidors, i també és un canal de comercialització de molta importància pels productors agroalimentaris de les Balears». «La nostra obligació és actuar contra aquells que s’estan aprofitant de manera fraudulenta de la bona reputació dels nostres productes, enganant els consumidors», ha afegit Llabrés. 

Més notícies
Joan Mayol: ' La major part d'empreses acollides a la DO han absorbit els increments de costs  en gran part amb una reducció de marge comercial'.
Sobre la guerra i el preu de l’oli
El conflicte provoca un desorbitat increment dels preus dels olis comestibles, el d'oliva ha pujat un 30% i el de gira-sol, més del 100%, i no cobreix la demanda
Els productors d'oli i oliva necessiten una radiografia del sector actualitzada per prendre decisions/Cedida
Productors d’oli i l’oliva demanen un estudi actualitzat sobre l’olivar
El sector, que continua en creixement, es veu afectat pels canvis en la climatologia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa