Pocs dies abans que comenci la collita de la garrova la preocupació s’ha estès entre els pagesos i les empreses del sector. Tothom sospita que el preu caurà en picat i que enguany no s’arribarà als 2,70 euros de l’any passat, ni prop fer-hi. La inestabilitat del preu és, de fet, un dels grans problemes del sector, segons han reconegut els mateixos productors a Balears Vadegust. Això fa pensar que enguany les garroves, a moltes finques, quedaran als garrovers o cauran a terra, ja que el preu, que es presumeix serà molt baix, no compensarà els jornals per collir-la. El fons de la qüestió és la caiguda de la demanda, tant de la garrova com del garroví i això, diuen des de la Cooperativa Camp Mallorquí, arrossegarà el preu a la baixa. I és que la indústria transformadora alimentària, principal consumidora de la goma de garroví, ha optat per matèries primeres alternatives, a la vista del preu dels darrers anys que deixava d’enfilar-se. L’any passat fins als 30 euros el quilo de garroví.

La bombolla es desinfla
En aquest moment, a dues setmanes de començar a espolsar els garrovers, la situació és de plena incertesa. Com explica Miquel Gual, president de Camp Mallorquí, les cooperatives agrícoles recolliran la garrova proporcionada pels pagesos, l’intentaran vendre al millor preu possible i després pagaran al pagès en funció del preu obtingut, per evitar mals majors. Gual diu que qui passa més pena són les empreses que tenen encara estoc de garrova de l’any passat, perquè la pagaren a bon preu al pagès i ara la vendran amb pèrdues.
Tal com estan les coses, es tem que el preu de la garrova aquesta campanya no arribi a l’euro i el del garroví, encara sense concretar tampoc, també es desplomi. I això que la collita, diuen els productors, serà bona: “Hi ha un bon esplet, enguany”, asseguren per què el temps ha estat molt favorable a aquest cultiu.
El sector demana ajuda a les administracions per salvar una situació que és vital pel ‘fora vila’ de Mallorca. Els darrers anys s’havien plantat i replantat garrovers a moltes finques a la vista de la bona rendibilitat del producte i ara hi ha risc que tot això es perdi.
El conseller considera el sector una prioritat per a Agricultura
Per això, el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, s’ha reunit amb cooperatives, agricultors, intermediaris i empreses de transformació en la Mesa de la Garrova per abordar l’inici de la campanya de recollida de 2023; una campanya que des del mateix sector s’anuncia com molt abundant.
Aquesta trobada, que s’ha produït des de fa dos anys, serveix per repassar els compromisos i obligacions de millora del funcionament de la cadena alimentària, el compliment del qual “és una prioritat absoluta per aquesta conselleria”, ha apuntat Joan Simonet.

A més, s’ha posat l’accent en la importància de realitzar de manera precisa i correcta els processos de traçabilitat per assegurar l’origen de la garrofa abans de la seva introducció al mercat. També s’han revisat els protocols d’actuacions en cas que hi hagi una sospita de robatori, per la qual cosa, representants de la Guàrdia Civil hi han estat a la reunió.
Quant al preu previst de garrofa per aquest any, encara no hi ha cap previsió, però en les setmanes vinents quan els operadors obrin els seus portals, hi podrà començar a haver una estimació.
El conseller Joan Simonet ha volgut recordar que “la garrova és un dels cultius que més valor i rendibilitat aporta al sector primari de les Illes Balears”.