La finca Son Bunyola, situada a Banyalbufar, pertanyent a l’empresari britànic Richard Branson, ha fet enguany la primera verema de Malvasia, la varietat que històricament hi havia en aquesta antiga possessió mallorquina avui convertida en hotel de luxe pel propietari de Virgin. En la collita van participar 15 clients de l’hotel, acompanyats pel director, Vincent Padioleau, en una jornada matinal que va transcórrer entre les marjades que miren a la mar.
El vi serà elaborat en col·laboració amb el celler Nacra, sota la supervisió de l’enòleg Pedro Balda, i veurà la llum l’abril de 2026, coincidint amb la reobertura de l’hotel després del seu habitual tancament de temporada.

La Malvasia de Banyalbufar és una varietat històrica de la Serra de Tramuntana, conreada tradicionalment en terrasses que baixen fins a la mar. El seu caràcter es defineix per la influència marina, els sòls calcaris i l’exposició solar, que li atorguen frescor, mineralitat i una identitat inconfusible. A Son Bunyola es varen replantar 2,5 hectàrees d’aquest raïm amb el propòsit de retornar-li el seu protagonisme i recuperar la vocació agrícola de la finca, que va ser una de les més pròsperes de Mallorca fins que la fil·loxera va acabar amb gran part de les vinyes de l’illa.
Dos padrins de primera darrere un projecte emblemàtic
La direcció enològica del projecte recau en Pedro Balda, investigador i enòleg de La Rioja, doctor en Viticultura i professor universitari, reconegut pel seu treball en recuperació de varietats i vinificacions de mínima intervenció a La Rioja. La seva experiència aporta un enfocament innovador i respectuós amb la tradició. La vinificació estarà supervisada per Hipòlito Medrano Gil, catedràtic de Fisiologia Vegetal a la Universitat de les Illes Balears (UIB) i fundador del celler Nacra. Medrano ha dedicat bona part de la seva carrera a la recuperació de la Malvasia de Banyalbufar, liderant recerques per a sanejar i certificar aquesta varietat. El celler Nacra, situat a Inca, centra el seu projecte en varietats autòctones com la Malvasia i el Giró, amb vins monovarietals d’anyada i un fort compromís amb la sostenibilitat. Sota la direcció d’Hipòlit Medrano, Nacra s’ha convertit en un autèntic laboratori natural on la ciència es transforma en vi, recuperant la tradició i adaptant-la al futur.