Balears Vadevi
Tímbola o l’adaptació de la malvasia al segle XXI

La Malvasia de Banyalbufar vol evolucionar al pas que marquen els temps. El del calendari i també el climatològic. En aquesta anyada, ja han comprovat com l’estiu ha imposat el seu propi calendari de verema.

“Enguany, ha estat un any amb moltíssima calor on les varietats locals, com la Malvasia, han respost molt bé. Així, hem tingut una avançament de la verema de entre 10 i 15 dies amb un raïm molt sa”, explica Sergio Navarro, enòleg de la Cooperativa Tramuntana Viva, d’explotació comunitària de la terra, que fa i embotella el “Tímbola”, un monovarietal d’aquesta varietat que va estar a punt de desaparèixer.

“Al 2020, any tardà, vam veremar el 2 de septembre, al 2021 ho férem el 23 d’agost i enguany, any primerenc, ho hem fet el 12 d’agost”.

A la cooperativa Tramuntana Viva han veremat prest “perquè apostam per una malvasia  diferent i exclusiva”, afirmen/Cedida.

I davant un moment de canvis, la Malvasia es vol adaptar a la nova situació i als condicionants que ja s’albiren pels pròxims anys: “Apostam per una verema més primerenca i no seguir les pautes de sobremaduració del raim tradicional del setembre. Aconseguim un grau més equilibrat, no tan alt 14,5 front 13,5 i una acidesa i frescor més interessant”, diu Jaume Albertí, alma mater de la Cooperativa. “Ajustam els temps de collita i és diferent a la resta de malvasies de Banyalbufar. Adaptada als nous temps climàtics i de paladar del segle XXI”, afegeix Alberti.

S’ha fet un seguiment minuciós per encertar el moment òptim de la verema/cedida

La malvasia, una varietat carregada de futur

“Crec que la Malvasia de Banyalbufar és la gran varietat blanca mallorquina, encara que no l’única… és una varietat molt versàtil, amb la qual es poden elaborar vins dolços, rancis, amb criaça biològica, amb envelliment en barrica i per suposat vins secs sense criança”, diu l’enòleg. “Des que se va recuperar la Malvasia a Banyalbufar, farà una vintena d’anys, donant-li una segona vida, la tendencia és veremar-la al més de septembre produint, baix el meu punt de vista, vins massa madurs i una mica massa alcohólics. La idea que tenim amb Tímbola és avançar la verema aconseguint així vins amb un nivell d’alcohol més moderat, aromes més frescs i una acidesa natural que practicament no té cap varietat mediterrània”.

Malvasia de Banyalbufar 2022, per bon camí/Cedida

Així, el projecte de la Cooperativa va andavant i ja hi ha la planificació feta pels pròxims anys: “Plantarem en dos anys 1 hectàrea a marjades de Banyalbufar. Ja tenim les terres i tots els drets de plantació, informa Jaume Alberti, que es mostra satisfet per la bona acollida que té Tímbola al mercat: ” Feim poca producció encaminada a mercat de qualitat i exclusiu”. Alberti també anuncia: ” Potser l’any que ve tornarem fer vermut“, un producte de la Cooperativa que també ha tengut una bona acollida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa