Sí, també podeu trobar escumosos de proximitat a les botigues i comerços de les Illes Balears. En el cas de Mallorca n’hi ha per triar. Aquí en teniu la mostra. Començam per un de nou. Jutipiris acaba de sortir al mercat, firmat pel celler Can Fumat, de Binissalem.
“Amb l’esperit de mantenir les tradicions, però a la vegada experimentar en tècniques i elaboració de vins diferents, enguany hem elaborat un vi escumós blanc seguint el mètode ancestral, sense afegir ni sucres ni llevats ni sulfits per aconseguir un escumós de Premsal Blanc (Moll) sense més intervenció que el tiratge, el remogut i el desgorjament“, explica el cellerer Toni Martí.
S’ha de dir que amb el mètode ancestral, a diferència del tradicional o champenoise, no es produeix una nova fermentació resultada d’afegir sucres i llevats, sinó que s’aprofita la mateixa fermentació alcohòlica del most que es convertirà en vi blanc. En el nostre cas, expliquen, “aprofitàrem aquest procés del nostre vi Can Fumat Moll 2023 perquè una petita part acabàs la fermentació en botella i es convertís amb el nostre escumós ancestral que presentam tapat amb xapa, tret identificatiu del mètode, i que hem batiat com Jutitpiris i, per qui no sàpiga el significat, a l’etiqueta l’hem afegit (com també hem fet amb altres vins nostres com el “Maisurt” o el “Xalest”)”.

Bosquet i Bosqueta, els ancestrals de Galmés i Ribot
Un, d’escursac macerat amb pells i refermentat amb fogoneu.
Un vi ancestral, o pet-nat, és un vi amb una única fermentació, però, en dues fases. La primera fase es produeix en un dipòsit normalment d’acer inoxidable on els llevats comencen a treballar convertint ensucris i altres en alcohol. Cati Ribot està aconseguint uns espumosos de primer nivell.
L’altre, un giró veremat a principi d’agost, premsat directament i premsal veremat a finals de setembre i és refermenta.

Crespumós, del celler de moda Son Crespí
Recol·lecció: recol·lecció manual en caixes de 10 kg i selecció en camp.
Verema: Principis d’agost.
Elaboració: Mètode tradicional. Primera fermentació amb premsatge suau, desfangat estàtic a temperatura controlada de 16-18°, en dipòsits d’inoxidable de petits volums, 500L. Segona fermentació en ampolla. Degolli en calent.
Criança: Llarga criança en ampolla d’almenys 24 mesos sobre lies.
Notes de tast
- Color: Vi net i brillant, de color pallós pàl·lid, amb reflexos daurats.
- Nas: Bona intensitat aromàtica, amb notes de poma al forn, pinya i pastisseria.
- Boca: En boca té una entrada suau i amb un cert volum, bombolla fina i cremosa amb un pas en boca ampli intens i refrescant.

Els ‘Brut Nature’ de Bodegas José L. Ferrer
Fet amb la varietat de raïm moll, mitjançant el mètode tradicional. DO Binissalem
Elaboració: La verema de la varietat moll (premsal blanc) es realitza durant la primera quinzena de setembre, acabant amb aquesta la recol·lecta de les varietats blanques. Un 10% del vi base procedeix d’una selecció de botes de roure francès de gra fi, sent el 90% restant procedent de dipòsits d’acer inoxidable. Després de la primera fermentació, es duu a terme el procés de tiratge, on se li afegeix sucre i llevats acuradament seleccionats pels nostres enòlegs i comença la segona fermentació en ampolla durant una mitjana de 15 mesos, després de la qual es realitza el procés de remogut per a desplaçar els sediments al coll de l’ampolla per al seu posterior degolli sense aportació de licor d’expedició configurant així un Brut Nature de Binissalem.
Notes de tast
- Color groc pallós brillant, bombolla fina i constant.
- Complex, aromes de fruita blanca, cítrics, herbes aromàtiques, fonoll i anisats, propis de la varietat autòctona moll i conjunyit amb elegants aromes balsàmiques produïts de la llarga criança amb lies dels llevats durant la segona fermentació. Sec. Final fresc i suau.
- Sensacions aromàtiques en boca de fruita madura, intens i cremós SERVEI I MARIDATGE Servir entre 4 i 6 °C. Ideal per a acompanyar qualsevol mena d’aperitiu, mariscos com a ostres i fins i tot postres lleugeres.

L’ancestral de Jaume de Puntiró
- Varietats: premsal 100%
- Característiques: Afruitat, cremós i suau
- Alcohol: 12,5%
- Vinificació I Criança: Mètode ancestral, embotellat abans del final de la fermentació
- Tractaments ecològics. Fermentació espontània. No ha estat filtrat, ni aclarit i no conté sulfits.

Brut Nature de Pere Seda
- Denominació d’Origen: Pla i Llevant de Mallorca
- Varietats: Parellada i premsal.
- Temperatura de servei: 6- 8 °C
- Graduació: 13% vol.
Nota de tast
- Color groc pallós brillant. Net i brillant, gairebé cristal·lí.
- Fase olfactòria de gran intensitat; netes aromes de les fines fruites cítriques i amb notes de pastisseria fina.
- Atac en boca sec, lleuger i refrescant, gràcies a una finíssima bombolla que dona lloc a un pas en boca equilibrat i molt agradable, lleugerament àcid, la qual cosa dota al vi d’una elegant frescor. -Retronasal neta amb notes fumades i aromes que confirmen la via nasal directa.
- Final de boca saborós ,fruitera i amb un post-agrado llarg i refrescant

Sò i Goig de Ramanyà
Sa Vinya Vella, Santa Maria del Camí
Varietat: Mantonegro
Verema: Collita manual, darrera setmana d’agost.
Elaboració: Premsat suau, fermentació a baixa temperatura per a l’obtenció del vi base. Segona fermentació en botella segons el sistema tradicional, i criança d’un any.
Notes de tast
- Anàlisi visual: Brillant, de color groc palla amb reflexos verdosos. Fines bombolles amb un continu perlat i bona corona.
- Anàlisi olfactiva: Fresc, amb aromes de fruita de polpa blanca, i records de pastisseria i torrats fruit de la seva criança.
- Anàlisi gustativa: Bon volum i personalitat que omple la boca. Retrogust llarg i agradable.
- Maridatge: Indicat per acompanyar peixos i mariscs, pastes, carns blanques, amanides,… Com aperitiu i també amb les postres.


El Llampant de Sebastià Pastor és un vi espumós Brut Nature que ha estat elaborat amb les varietats de raïm Premsal Blanc (80%) i Chardonnay (20%).
El raïm es van veremar a mà durant l’última setmana d’agost.
El vi base s’elabora a partir de most flor, decantat per gravetat.
La fermentació va tenir lloc a una temperatura controlada de 16 °C. Posteriorment, va romandre amb els seus lies durant un mínim de tres mesos abans del premsatge.
Una segona fermentació va tenir lloc en ampolla a una temperatura de 10 °C, permetent una fermentació lenta i la creació de fines bombolles.
Després d’uns 12 mesos en ampolla, el vi es va degollar sense utilitzar licor d’expedició.

7103 Petit Celler – Ancestral de Callet
Verema manual de ceps propis i selecció del raïm ram a ram en celler. El callet es premsa suaument i té un color molt subtil i agradables aromes de fruits vermells frescos. A continuació, s’inicia la fermentació en dipòsits d’acer inoxidable fins que el sucre descendeix a uns 20 g / l. És llavors quan s’embotella quan finalitza la fermentació en l’ampolla i així rep el gas característic a causa de l’acció dels llevats.
- Varietats de raïm: 100% callet
- Contingut d’alcohol: 12% vol.
- Vida en anys: 3-4
- Capacitat ampolla: 0,75 l
- Producció: 1.000 ampolles.
Notes de tast:
- Color: rosa clar amb reflexos ataronjats, net i brillant, amb bombolles molt fines
- Nas: aromes suaus de fruita vermella acompanyats d’un toc de crema brioix a causa de la criança amb llevat
- Boca: suau, fresc, refrescant i molt ben integrat amb fines bombolles
- Maridatges: molt versàtil, no sols amb postres, sinó que també pot acompanyar-nos durant el sopar.

RAOR RESERVA BRUT NATURE (Armero i Adrover)
- Mètode tradicional
- Varietats: 60% Parellada, 40% Chardonnay
- Fermentació: primera fermentació en Inox, segona fermentació en botella
- Criança: entre 20 i 25 meses
- Grau alcohòlic: 11,5 % vol.
Elaboració
Verema realitzada en el punt òptim de maduració. Premsatge lleuger per a obtenir el most flor, que, després de la fermentació a temperatura controlada, realitzarà una segona fermentació en ampolla amb estricte seguiment del Mètode Tradicional d’elaboració.
Degollament manual i tancament tradicional amb tap suro certificat i morrió.
Nota de tast:
- Bombolla fina i persistent, amb color groc pàl·lid i fons verdós, fresc pas de boca i delicat post-agrado.
- Caràcter afruitat i estructurat, sense perdre lleugeresa.
