A Fora Vila mai no pots estar mai segur de res, especialment en termes de climatologia, i la vinya no és una excepció. Una tempesta sobtada de gran intensitat acompanyada d’una davallada de temperatura notable ha descarregat aquesta matinada damunt l’illa de Mallorca. Allà on ha caigut amb més força ha estat a la vall de Puigunyent que, al seu pas, ha quedat entapissada de blanc deixant al seu pas un paisatge més propi de l’hivern de ple que d’aquesta segona meitat del mes d’abril, avançada ja la primavera.

El calabruix ha deixat una capa de gel d’un dit de gruixa a Puigpunyent i Galilea. Aquesta situació provocada per un episodi de mal temps puntual tendrà unes conseqüències directes damunt l’anyada de cellers com Bodega Son Puig. “Des del 2019 que no podem dir que tenim una anyada ‘normal’ ni bona, quan no és per una cosa és per l’altra” es lamenta Isabel Alabern que reconeix un cert desànim, a causa de la feinada feta durant tot l’any, que queda a l’aire només en unes hores. Conten ja sis veremes que els problemes no els donen treva: “ara no vos sabria dir si haurem perdut un 20% o un 70% de la collita”, afegeix, “fins a l’estiu no sabrem el mal que ha fet”, remata la propietària del celler després d’haver fet una primera inspecció per les vinyes tapades de blanc de la finca. Com més hores torbi el gel a desfer-se més mal farà a les fulles i els brots tendres de les plantes que fins ahir lluïen esponeroses en ple despertar primaveral.

Ara s’ha d’esperar a fer balanç de danys a què passin uns dies: toca esperar que es recuperin les temperatures, que no geli durant la nit i la matinada i que les plantes puguin recuperar el ritme de creixement i puguin fruitin com i quan toca. El temps dirà si aquest episodi tendrà més conseqüències. A Son Puig saben que fer vinya a la Serra de Tramuntana té aquestes coses, es corren aquests riscs i seguiran fent feina per salvar l’anyada perquè duen la vinya i el vi a la sang.