L’empresa mallorquina Can Company ja pot bravejar de ser entre les més prestigioses de l’elit dels xarcuters mundials. Aquesta setmana ha estat guardonada amb el premi a “Millor explotació de Porc Negre d’Europa” per la prestigiosa “Guida Salumi” d’Itàlia. Aquest reconeixement s’ha lliurat en la sisena edició dels premis celebrats al Teatre Giuseppe Verdi de Busseto. El jurat ha reconegut amb aquest guardó el nivell de la seva finca ramadera com una de les millors explotacions de porc negre d’Europa per la seva aposta per la circularitat, el benestar animal i la sostenibilitat en la seva explotació ramadera. El projecte de Can Company es basa en la cria de porcs de raça autòctona mallorquina en règim extensiu, és a dir, amb total llibertat i alimentats amb cereals i llegums que ells mateixos produeixen a través d’un model d’Agricultura Integrada. Aquest sistema, reconegut per la Unió Europea, redueix al mínim l’ús d’abonaments i herbicides, enfortint així un cicle sostenible dins la seva producció agrícola i ramadera.
Sabatino Sorrentino, director de la “Guida Salumi”, ha destacat el compromís de Can Company amb la preservació de l’agricultura i el medi ambient. En les seves paraules, “Can Company sobresurt per la potència del seu projecte, convertint-se en una de les explotacions de porc negre criades en règim extensiu més grans d’Europa, i per centrar la seva activitat en la sostenibilitat en cada fase del procés productiu.” La “Guida Salumi” ha volgut així reconèixer l’exemple que Can Company representa a la Unió Europea pel seu model de circularitat aplicat a l’agricultura i la ramaderia.

La Guida Salumi i la sobrassada de porc negre, una vella amistat
La Guida Salumi 2023 d’Itàlia ja va atorgar la distinció com millor producte curat a la sobrassada de porc negre que firma, per Can Company, el xarcuter català establert a Sa Pobla, Xesc Reina. La poltrú que tenia nom propi, l’Emília, va ser elegida el millor embotit d’Europa en aquella edició. Així dels 162 productes avaluats només 46 varietats varen ser guardonades i entre elles, la ‘Sobrassada di suino nero di Maiorca IGP de Xesc Reina’ que va ser designada Migliore Insaccato d’Europa.
Fundada el 2013, la “Guida Salumi” té com a objectiu catalogar els embotits sostenibles i de qualitat d’Itàlia i d’arreu d’Europa, incloent-hi des de l’any 2020 les explotacions ramaderes més destacades del continent.