Balears Vadevi
Can Gelat, vins amb accent neerlandés a Moscari

Les inversions de capital forà a Mallorca estan molt diversificades però, sense dubte, el món del vi, la vitivinicultura és un dels nínxols preferits dels inversors que per raons diverses trien aquesta illa per fer realitat els seus somnis, els seus projectes. Can Gelat n’és un bon exemple.

Amb poc més de tres anys d’antiguitat, es pot dir que encara és molt jove i que es troba en fase de consolidació. De moment tenen la vinya, que enguany viu la seva tercera verema, els vins, i en els pròxims anys, la idea de fer-hi el celler.

Per començar ens situam dalt d’un turó a Moscari en terres de la Serra de Tramuntana des d’on podrem contemplar tot la vall que arriba fins a la badia d’Alcúdia, als nostres peus hi trobam els costers del turó, un paisatge que fa com les ones de la mar i tot ell plantat de vinya que comparteix espai amb garrovers, ametllers i algunes alzines protegides. Als seus propietaris els agrada definir-la com un oasi de tranquil·litat, i així és.

“És un terreny verge de químics” ens diu Wim Lochtenberg, l’empresari neerlandès propietari de la finca i de l’agroturisme que també rep el nom de Can Gelat. No hi havia tradició de conrear el vinyet a Can Gelat fins que la família neerlandesa que la va comprar el va plantar. N’estan orgullosos de mantenir la finca vinícola ecològica amb el sòl intacte i verge, tractat amb amor i respecte per les persones, la flora i la fauna. 20 hectàrees en les quals hi conviuen les varietats locals que més agraden en Wim i les foranes, amb les quals hi elaboren els seus vins, adscrits a l’IGP Vi de la Terra Mallorca.

Els garrovers comparteixen espai amb el vinyet, a Can Gelat/Cedida

“Com a part de les certificacions ecològiques Vi de la Terra Mallorca i del CBPAE de Mallorca, el nostre raïm es conrea de manera orgànica sense pesticides ni herbicides sintètics, ja que el nostre objectiu és preservar la fertilitat del sòl i la biodiversitat de la vinya. Mantenim el nostre sòl intacte gràcies a una mescla estudiada de cultius de cobertura, que atreu insectes beneficiosos, millora l’estructura del sòl, evita l’erosió, reté la humitat i augmenta la matèria orgànica i la fertilitat del sòl”, ens explica.

La finca, tan extensa que es veu a banda i banda del turó està ben treballada: “Gràcies a aquestes muntanyes i al clima mediterrani, les nostres vinyes es temperen de manera natural amb la fresca brisa de la muntanya, i els rics sòls argilencs i calcaris proporcionen els nutrients que necessiten el nostre raïm”, explica Wim tot assenyalant els costers plantats amb les distintes varietats que vinifiquen.

” Plantem i conservem ametllers, figueres, oliveres, albercoquers i garrovers com a corredors ecològics. Utilitzem compostatge natural per a millorar la diversitat del sòl. I, com que som un refugi per a la fauna, respectem el medi ambient, que és la base dels nostres magnífics vins ecològics, oli d’oliva, ametlles i melmelada”.

El sol calcari és un dels secrets de la frescor dels blancs de Can Gelat/Cedida

Sens dubte, el projecte estrella de la finca Can Gelat és el vi: “Els sòls calcaris aporten frescor als nostres vins blancs, mentre que els sòls marrons argilencs afegeixen estructura i caràcter als rosats i negres“, detalla Lochtenberg.

De moment, i a l’espera de poder bastir el celler, la producció està en mans de Toni Sans, de Karretània, que vetlla per que l’elaboració s’ajusti al projecte del propietari que no deixa cap detall a l’improvisació. Ara ja hi ha prevista l’extensió de nous vinyets, una plantació que s’amplia en dues hectàrees cada any, sense presses però sense pausa.

Lochtenberg aprecia les varietats locals, amb les quals caracteritza els millors vins d’una producció curta i selecta/Cedida

Ara mateix tenen poc més sis hectàrees plantades, quasi tot ja en producció. La majoria Giró ros i un poc de Chardonnay, per fer-hi el blanc. També fan Callet, per fer-hi el rosat. Pel negre tenen Mantonegro i també Callet, Syrah, Monastrell i Cabernet.

En conjunt es mouen entre les 8 i les 9 mil botelles, a l’any, particularment de blanc (poc més de sis mil, del total). Una producció que anirà a més així com vagi cresquent el vinyet.

El seu objectiu és arrelar-se al mercat de Mallorca, on hi posen bona part de la producció, però també exporten el vi als Països Baixos. A l’hortizó, i a través de les fires i els concursos, volen posar el peu al mercat internacional de la ma de Prowein, i de les magnífiques puntuacions que han aconseguit a la Guía Peñín, en tots els casos, per damunt dels noranta punts.

Més notícies
El capital estranger ja té una forta presència en el sector del vi | Foto: Business Wire
Els cellers de Mallorca, objecte del desig del capital forà
Es calcula que una tercera part de les vinyes i cellers són en mans estrangeres
El mapa, un recurs pràctic que es pot dur a la butxaca/VTM
Vi de la Terra Mallorca edita uns mapes per promoure visites als cellers
Se'n distribuiran més de deu mil exemplars entre l’aeroport, els 'rent-a-car' i les oficines de turisme de Platja de Palma i Ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa