No hi ha estiu si no hi ha festa. Així ho entenen a Can Majoral que cada any dona el sus amb la Festa del Vi a la Fresca. En aquesta ocasió, l’alegria i la melanconia anaren de la mà. El sò de les xeremies, els records d’una Mallorca que s’esvaeix i les havaneres que parlen d’enyorances ompliren aquesta nit màgica de la qual ens fa la crònica Andreu Oliver Tril, de Can Majoral, un dels artífex de la festa juntament amb la resta de membres de la família del celler. Per cert, i no és un detall menor, entre els vins que varem poder tastar hi havia el Capgiró negre, fet amb la varietat Giró negre, per primera vegada embotellat i amb etiqueta de l’artista Pep Guerrero, ara que ja té totes les benediccions.

“L’estiu comença amb el so de les xeremies i el flabiol dels germans Mulet. Mentre sonen, la gent arriba alegrament a la festa deixant, a la taula de la bàscula, la palangana amb el menjar que després es servirà. M’han contat que, a les festes d’estiu que es fan per Palma, en aquest menjar li diuen finger food, però per nosaltres sempre serà el plat salat o dolç que es pot menjar amb les mans. En lloc de paperines un rosari de bombetes, en lloc d’un tassó de plàstic reutilitzat una copa amb un mocador de paper i mentrestant unes cinc-centes persones que s’entremesclen com si fossin cossiers ballant ‘s’obriu-mos‘.

Comença l’espectacle i ens omplen les copes amb un refrescant Capgiró blanc del 2022. Aquests en saben, volen que anem contents des del primer moment.
15 històries, contades en quinze minuts, petits relats d’en Climent Picornell que, de manera precisa i emotiva, radiografia un pla de Mallorca en constant evolució. I és ben cert que l’escala del galliner és curta i plena de merda, com relata Climent, però necessitam els ous per seguir endavant, per passar gust i mantenir l’esperit de festa intacte. “Mallorca Profunda? Veurem fins quan ens deixaran la profunditat només per a nosaltres”.

I de la profunditat del pla cap als sons i les músiques dels mariners d’aigua salada. Els Ben Trempats tocaren i cantaren havaneres, cançons marineres, d’en Bonet de ses pipes i un Pinxo i un Panxo que es volen punxar amb un punxó.

En acabar la música el paisatge de la clastra canvià en un tres i no res. Retiraren cadires, apareixeren taules amb les finger foods, 3 punts de tast de tots els vins amb un llum com a far per guiar els parroquians i el sus al sopar i bauxa de la 20-6 Festa del vi a la fresca de Can Majoral”.
