Balears Vadevi
Can Majoral suma una edició més a la ‘Festa del Vi a la fresca’

Probablement és una de les fites més assenyalades en el calendari de les festes d’estiu en el món del vi, a Mallorca. Amb 27 edicions fetes, està més que consolidada i s’espera cada any amb candeletes per què a més de festa és un punt de trobada d’amics i coneguts que d’altra manera no es veuen en tot l’any. La Festa del Vi a la fresca de Can Majoral és un clàssic de l’estiu i ho saben bé les cinc-centes persones que es troben al pati del celler per passar una bona vetllada.

Els xeremiers eren els encarregats de donar la benvinguda/Can Majoral

Enguany la família Oliver va fer broma sobre el relleu generacional: Andreu Oliver, va deixar clar que encara no ha tocat l’hora de la retirada tot i que ja ha fet els 75, i es reserva altres 25 anys per seguir present en el dia a dia del celler. Andreu i Mireia, de la nova generació de Can Majoral li seguiren la broma i, tot i que han assumit les funcions de gestió i explotació del negoci familiar, reconeixen el mestratge de n’Andreu gran, que ha estat un dels pioners de la recuperació de la vinya i l’elaboració de vi de Mallorca, de la recuperació de les varietats locals, per a la vinificació i del cultiu en ecològic del vinyet.

Una xerrada sobre comunicació i sector primari a càrrec de la periodista Conxa Rosillo, per començar/Can Majoral

La festa va començar amb l’actuació dels xeremiers que donaven la benvinguda als convidats, com és tradició de la casa. A més d’això, hi va haver una xerrada sobre estratègies de comunicació i món rural, amb el vi com a tema especialment destacat, a càrrec de la periodista i alma mater d’aquesta capçalera, Conxa Rosillo, i una actuació musical a càrrec de Miquel Serra, que va interpretar alguns dels seus temes més coneguts i uns altres que eren d’estrena.

Miquel Serra en un moment de la seva actuació/Can Majoral

El vi del tast, el Butibalausí Rosat

La litúrgia de la trobada inclou un tast de vi, coincidint amb les actuacions a l’estrada. Enguany, Andreu Oliver en va fer la presentació el vi del tast: Un rosat que els de Can Majoral elaboren pràcticament des dels inicis del celler, el Butibalausí Rosat:

“Els vins més joves de Can Majoral duen el nom de Butibalausí, ens n’informen des del celler. Són tres vins (blanc, rosat i negre) que s’elaboren a partir de varietats tradicionals de Mallorca amb una aportació de varietats foranes”. El nom genèric té una explicació històrica: “En el Llibre de Repartiment del regne de Mallorca consta l’existència de l’alqueria Beneiza Alualenci, de tres jovades, que va correspondre a Bernat de Tortosa, mainader del senyor rei. Els nous propietaris cristians convertiren aquest nom, que cap sentit tenia, en quelcom com Ambuualencí, que escrivà rere escrivà acabà en un eufònic Butibalausí que, ara, després de més de set segles i mig, retorna per designar el fruit de la vinya que alegra la vida”.

Com va explicar Andreu Majoral Tril, és un vi fet a partir de tres varietats negres: Callet, Ull de llebre i Sirà. Cada una s’ha macerat un temps determinat fins a aconseguir l’extracció de color desitjat. Posteriorment, s’ha sagnat el most, s’ha desfangat i ha fermentat en dipòsits d’acer inoxidable a una temperatura controlada entre 16 i 18 °C. Una vegada acabada la fermentació, s’ha fet el cupatge més adient i finalment s’ha clarificat, filtrat i embotellat. El color, intens, és especialment ressenyable en un temps en què el mercat demanda vins rosats pàl·lids, quasi blancs; la moda és demanar vins rosats “pell de ceba“, per indicar l’escassa coloració. En canvi, a Can Majoral continuen fent-lo com l’han fet sempre per què han constatat que té el seu públic i que la demanda es manté.
“És un vi de color de fraula intens, amb aroma potent de mora de romeguer i de gerds, amb tocs de fruites vermelles. És fresc en boca, té aromes i gust de fruites silvestres, també certa untuositat i un postgust llarg. Es mantindrà en les millors condicions durant els primers 2 anys d’embotellat. Preferentment, s’ha de beure ben fred, entre 6 i 8 °C, i millor que sigui acompanyat de menjars lleugers”, remata Andreu Majoral.

Tot això a un escenari situat al davant del celler que va donar pas al ‘sopar a la fresca’ distribuït en una dotzena de taules on els amics i veïns d’Algaida anaren dipositant el que havien elaborat per col·laborar amb l’organització de la festa. Un sopar col·laboratiu en el qual el vi tenia especial protagonisme: A cada cantó del pati hi havia una taula que oferia els vins del celler per acompanyar el sopar. Tot un luxe poder tastar-los en el lloc on han estat elaborats.

Més notícies
Cinc-centes persones celebraren l'estiu amb la família de Can Majoral/Catalina Bibiloni
Can Majoral enceta l’estiu amb la 26ena Festa del Vi a la Fresca
Va ser la presentació oficial del Capgiró Negre, fet amb la varietat Giró Negre
El celler Can Majoral d'Algaida recupera la Festa del Vi, després de dos anys d'absència/Cedida
25ena Festa del vi a la Fresca de Can Majoral, crònica d’una retrobada
Una data per fer balanç i recordar més d'un quart de segle de bona feina

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa