La XVIII Diada de l’Agricultura Ecològica 2025 ja té data en el calendari, serà diumenge dia 13 d’abril i a Porreres, com és ja una tradició. Aprofitant l’anunci, el CBPAE ha fet públiques les darreres dades disponibles sobre el pes de l’agroecologia a Mallorca, que, segons han posat de manifest, supera ja el 20% de la superfície agrícola de l’illa. Segons informen, durant el 2024 s’hi han sumat 2.438 hectàrees noves i 22 operadors nous, superant ja les 40.000 hectàrees ecològiques, el 20,4% de la superfície agrària útil de l’illa. I pel que sembla, es preveu que el creixement d’aquestes dades continuï. No obstant això, el camí no és lliure d’obstacles, tampoc per als productors de l’agricultura ecològica i no totes les anyades són bones: “L’any 2024 ha estat especialment dur per al sector agrari de Mallorca. Hem perdut gran part de la collita d’oliva i la vinya fa anys que pateix les conseqüències de la sequera i les malalties. El canvi climàtic ja és aquí, i ens obliga a adaptar-nos i a transformar la manera de produir aliments”, explica Miquel Coll, president d’APAEMA, entitat organitzadora juntament amb l’Ajuntament de Porreres. Per això, aquest any, aquesta cita es convertirà en un esdeveniment de referència que combinarà reflexió i celebració entorn del camp i la producció ecològica. Enguany, la Diada se centra en una problemàtica tant global com local: el canvi climàtic.“L’agricultura ecològica no només és una eina per minimitzar l’impacte del canvi climàtic, sinó també la millor opció per adaptar-nos millor als seus efectes a foravila, perquè treballam a favor de la salut de l’entorn”, afegeix.

Una agenda més enllà de la festa
Per aprofundir en aquestes qüestions, el programa inclou dues cites destacades: d’una banda, la projecció del documental “Vides irrenovables” (dia 1 d’abril, Cinema Rivoli), que analitza com la implantació d’energies renovables pot convertir-se en una amenaça per al sòl agrari si no es fa amb criteri territorial; i de l’altra, una taula rodona (10 d’abril, Institut General Lul·lià, Palma) que abordarà el paper de l’agroecologia davant el canvi climàtic, posant el focus en el debat emergent dels crèdits de carboni i la transició energètica des d’una mirada pagesa i crítica.
Com cada any, també hi haurà portes obertes a finques ecològiques (els dissabtes 5 i 12 d’abril), un showcooking amb productes locals de temporada (12 d’abril al Mercat Eco de Palma).
El plat fort serà el diumenge 13 d’abril a Porreres, amb la mostra de productes amb certificació ecològica, un espai on més de 70 estands oferiran una mostra viva de la diversitat, qualitat i compromís del sector ecològic. Serà una jornada plena d’activitats per a tots els públics, amb espectacles itinerants, tast de vins, dinar, concerts i entrega del Premi Producte Eco de l’any. “A Porreres ens sentim molt orgullosos de ser el poble que acull la Diada, perquè ja som un referent de l’agricultura ecològica a Mallorca i aquest esdeveniment ens permet reforçar aquest compromís col·lectiu amb el territori”, afirma Xisca Mora, batlessa del municipi.