L’Agrupació de Venedors del Mercat de Pere Garau ha presentat aquest dimarts la primera edició de la Fira del Variat Mallorquí, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca, que tindrà lloc els dies 27 i 28 de setembre a la plaça de Pere Garau. La fira té com a objectiu dinamitzar el barri, reforçar l’activitat dels comerciants locals i impulsar el consum de producte de mercat, contribuint a consolidar Pere Garau com un referent cultural i gastronòmic dins el calendari anual de Palma. A més es tracta d’una iniciativa que neix per reivindicar un dels plats més populars de l’illa, avui consolidat com a emblema de la cuina tradicional mallorquina, i el producte local i de proximitat.
La presidenta del Mercat de Pere Garau, Paquita Bonnín, ha assegurat que “des de l’Agrupació de Venedors de la plaça de Pere Garau vàrem voler atreure la gent jove al mercat, que el nom del Mercat de Pere Garau se sentís per tota Palma, i gràcies a aquesta Fira la gent s’hi acostarà i segur que gaudirà del producte local”.
A més, Bonnín ha definit el plat estrella de la Fira com “un ‘batiburrillo‘ de gastronomia ben nostra, ben mallorquina, és una mescla molt interessant, i quan l’has acabat i suques pa dins la salsa, no hi ha res millor. Animam tothom a venir a aquesta fira i a gaudir d’un dels nostres productes estrella”.

Pere Garau, referent cultural i gastronòmic
, comptarà amb vuit casetes d’aquest plat típic amb noms tan coneguts com La Llubinense, Bar Mónaco, Nuevo Balear, Ca Na Martina, Can Pometa, Es Rotlet, Bocatas y Bocados i Es Born Events, a més de dues foodtrucks i dos llocs de dolços. Més enllà del seu vessant festiu, la fira vol esdevenir una eina per dinamitzar el barri i reforçar l’activitat dels comerciants locals, alhora que impulsa el consum de producte fresc i de mercat. L’escenari triat, la plaça de Pere Garau, és un dels enclavaments més dinàmics de la ciutat, amb un mercat municipal on destaca el producte fresc de proximitat i un entorn multicultural on conviuen comerços i restaurants de diferents procedències. La fira vol aprofitar aquesta vitalitat per convertir-se en un espai de trobada on la gastronomia actua com a nexe cultural i social.
Una Fira per a tots els públics
La Fira del Variat Mallorquí començarà dissabte 27 de setembre amb la revetla inaugural, que s’allargarà des de les vuit del vespre fins a mitjanit. La jornada arrancarà amb una sessió de DJ Juanmi Esteban i culminarà amb el concert en directe del grup Cirko, que posarà ritme a la primera nit de festa a la plaça de Pere Garau.
Diumenge 28 tendrà lloc la jornada principal, des de les nou del matí fins a les onze del vespre, amb un programa variat i adreçat a tots els públics. El dia començarà amb un contacontes infantil i la signatura del llibre ‘100 variats’, que es podrà adquirir a la mateixa fira, i continuarà amb l’acte inaugural a càrrec del batle de Palma, Jaime Martínez; de Pilar Amate, en representació del Consell de Mallorca, i de Paquita Bonnin, presidenta de l’Agrupació de Venedors de la Plaça de Pere Garau.
La festa seguirà amb gegants i xeremies, tallers infantils, ball de bot i una vermutada amb la xaranga Los Estupendos Burruños. A l’horabaixa hi haurà un taller de circ per a infants amb “Es Taller espai de circ”, l’actuació de la Filharmònica Porrerenca, noves sessions de DJ, concerts de The Bowins i Paco Martín, i la cloenda amb Lolita Khaos i Chris Mental a partir de les deu de la nit.
Amb aquesta primera edició, Palma incorpora al seu calendari una nova cita que aspira a consolidar-se cada any com a referent cultural i gastronòmic, reivindicant el variat no només com a plat icònic, sinó també com a part essencial de la identitat de l’illa.