A Mallorca deim “els tords volen baixos”, quan la cosa no marxa bé. I aquesta és la percepció en el sector dels productors de garrova. Enguany la collita s’ha avançat per les altes temperatures que s’han donat a començament de l’estiu i el fruit ha madurat més aviat que no es preveia inicialment. I la calor forta continua ara, el mes d’agost. Això no seria res o gaire si no fos perquè les expectatives amb relació al preu confirmen que allò de l‘”or negre“, com fa tres anys es va denominar la garrova, el garroví, és cosa del passat i de moment no s’albira que el preu remunti fins aquells preus d’ensomni. Amb sort s’igualarà el de l’any passat, diuen fonts del sector.
De moment, es preveu que el preu es mogui per davall del de 2024: “El preu està baix, reconeix Joana Maria Verger, presidenta de l’Associació de Trossejadors de Garrova de Mallorca, i haurà de tornar a escalar en el mercat”. Això fa que la collita sigui poc rendible: “Ara tenim dos problemes en aquesta campanya, que el preu és baix i que falta mà d’obra”. Res nou a fora vila, que pateix aquesta manca de personal per una feina que és feixuga i que queda en mans de colles, que els més sortats conserven d’any en any. “El productor ha de veure si deixa caure la garrova i no la cull o s’ajusta al preu de mercat”.

…en acabar comptarem!
Ara mateix el preu se situa entre 40 i 50 cèntims, el quilo de garrova, molt enfora d’aquells dos euros del 2022, quan varen sortir projectes de plantacions de garrovers arreu arreu.
I la producció també s’espera que sigui més baixa que l’any passat, perquè el garrover és un arbre anyívol que alterna anys de més producció amb altres més magres, i perquè alguns productors no colliran per mor del preu. S’ha de dir que no totes les varietats ni totes les finques tendran el mateix rendiment. És determinat com els ha afectat la climatologia, no només la calor sinó també la pluja, que ha anat per redols. També s’ha de tenir present que hi ha varietats que s’adapten millor a les condicions climàtiques i que fan més producció.
Ara és prest per avançar dades, diu Verger, haurem d’esperar a finalitzar la collita per fer balanç, però és clar que no serà com aquell any en què el preu del garroví va escalar fins als dos euros; això difícilment ho tornarem a veure”.

La follia d’ara fa tres anys va ser seguida de l’ensopiment de l’any següent, quan el mercat va fer un esclafit i el preu va anar per terra. Els compradors de garroví havien espavilat i cercaren alternatives per comercialitzar a preu més econòmic altres espessidors, com la goma que s’obté del fruit de la garrova, però més barats i aptes per a la indústria alimentària.
D’aquesta situació va néixer la Mesa de la Garrova on el sector i l’Administració analitzen el sector, que, per cert, és considerat estratègic per la Conselleria d’Agricultura. El conseller Joan Simonet diu que “la garrova és un dels cultius que més valor i rendibilitat aporta al sector primari de les Illes Balears”. Aquell va haver-hi un bon esplet. Enguany, encara està per veure…