La comunitat xinesa de Palma, probablement la més nombrosa assentada a les Illes Balears, ha fet aquests dies passats una primera passa per conèixer els vins de Mallorca. Ha estat a través d’un tast organitzat per Eno Mallorca amb la col·laboració d’ACHINIB, l’associació de comerciants xinesos inscrita a la PIMEM.
Manuel López, és soci fundador de ENO MALLORCA, una organització que ja té vuit anys d’antiguitat promocionant la cultura vitivinícola, realitzar formació, visites a cellers, viatges enoturístics, compres en volum, tallers, tastos comentats i alguns esdeveniments d’especial transcendència com anualment la trobada de cellerers de Mallorca amb vins rosats a favor d’alguna associació en lluita contra el càncer de mama, entre altres activitats.
Ara, en col·laboració amb el col·lectiu QoMoMoLo, blog cultural, i el seu representant Tomeu Cerdà, aquest a través dels seus contactes amb el col·lectiu comercial de la Xina a Palma ha organitzat aquesta iniciativa d’acostar la cultura del vi i la xinesa: “Pensem que maridar la gastronomia oriental amb els vins de Mallorca, tan fantàsticament pensats per la mateixa idiosincràsia que ofereix la nostra terra: aromes mediterrànies, passos de boca agradables sense arribar a complexitats que no ens són pròpies, sinó exquisits vins per a compartir en llargs dies del nostre agradable clima, pot ser una simbiosi perfecta amb els ingredients que utilitza la gastronomia de la Xina: fruites, arrossos, pastes, carns d’ocell i espècies”, diu López.

“Fruit d’un primer contacte amb Fang Gi, representant del col·lectiu de comerciants xinesos ACHINIB, madurem la idea, que es va cristal·litzar amb l’oferiment del restaurant La Cuina Xinesa -Cristina la seva encarregada una perfecta amfitriona-, per a perfeccionar l’esdeveniment al seu restaurant i amb la seva selecció de tapes xineses i la meva selecció de vins mallorquins, completarem una primera trobada que puc qualificar d’èxit: van acudir els nostres socis més un nodrit grup de comerciants del sector alimentari de la Xina a Mallorca, a més d’algunes persones rellevants interessades en l’esdeveniment”, afegeix el portaveu d’Eno Mallorca.
Una selecció molt pensada
Els vins seleccionats van ser d’una part del celler Pere Seda, de la gamma GUIUM, blanc, rosat i negre criança i també del mateix celler el negre especial Mossen Alcover, tots de la DO Pla i Llevant i “la raó de triar-los és precisament perquè considero que és una línia de vins d’acord amb el maridatge, vins fàcils de localitzar, assequibles en preu i de molta qualitat. Alhora era una manera de realitzar tast vertical, no sempre possible per falta de referències”. També hi havia l’escumós Veritas Brut Nature de J L Ferrer, DO Binissalem, “també per raons de qualitat i molt correcta relació amb el seu preu”, detalla Manuel López.

“Va ser determinant que aquestes referències fossin susceptibles de ser incloses en una carta d’un restaurant xinès, per descomptat, eleccions realistes si fos el cas. No coneixem si existirà aposta comercial arran d’aquesta experiència, esperem que sí, encara que nosaltres ens mantenim al marge en qualsevol cas, ja que la nostra associació Enomallorca no té finalitat de negoci”, remata López.
Bona prova que l’experiència ha anat bé és que ja es treballa en un nou format: “serà un taller gastronòmic amb format audiovisual, cuina en directe amb paritat de cuina mallorquina i xinesa en algunes receptes en les quals poguessin ser similars alguns ingredients o resultats”, avança el portaveu d’Eno Mallorca.