El celler Son Vich de Superna ostenta a Mallorca una característica singular: Fa el que es coneix com a viticultura heroica a causa de la seva ubicació. Situat a un indret de la Serra de Tramuntana on el cultiu es fa a les marjades, aquestes permeten establir la plantació de la vinya en aquells costers. Una ubicació que, a més, fa que sigui el celler situat a major altura de tota l’illa. Aquesta és l’explicació que ens permet entendre com aquestes terres són especialment adequades pel cultiu d’una varietat poc estesa a Mallorca: L’Ull de llebre.
La plantació d’aquesta vinya es remunta a 2004, quan el llavors propietari de Son Vich de Superna i principal impulsor del celler, Gabriel Sampol, va triar aquesta varietat per les seves característiques juntament amb altres com la Viognier i la Gorgollassa, que són la base dels seus vins.

Una varietat que té peculiaritats a Mallorca
“La nostra ubicació a la Serra de Tramuntana ens permet cultivar Ull de llebre amb bons resultats”, explica Paul Faurie, responsable comercial del celler. “Tot i que està molt associada a La Rioja i a la Ribera del Duero, no hem d’oblidar que fa segles que és present tant a Catalunya com a Mallorca, on la trobam documentada des del segle XVIII“.
En el cas de Son Vich de Superna es conreen dues hectàrees amb aquesta varietat. La producció en botelles és, per tant, limitada però s’estimen més apostar per la qualitat, tot i que això implica reduir-ne la quantitat. “És una varietat que veremam unes setmanes abans que altres negres, a principis de setembre o, fins i tot, a finals d’agost, just en acabar les blanques”, diu Paul Faurie
El perquè d’apostar per aquesta varietat té a veure amb l’objectiu de fer un vi de guarda de gran qualitat: “Amb Ull de llebre, feim dues referències: els “Costers de Tramuntana, un monovarietal amb molta selecció que passa 12 mesos envellint en bota i d’un perfil clàssic, equilibrat i típic d’aquesta varietat, i després l’Expresión, que duu menys selecció”, explica Faurie. I és una aposta molt personal que, ara que el fundador del celler ja no hi és, el seu fill Fernando Sampol manté un poc a contracor del mercat. “Feim unes vuit mil botelles a l’any del Costers de Tramuntana. No posam l’accent amb aquesta quantitat sinó en la singularitat d’un vi que mostra el potencial d’aquesta varietat quan es fa a Mallorca, una manera de diferenciar-nos. Volem despertar la curiositat del consumidor i mostrar les peculiaritats d’aquesta varietat quan la treballam a Son Vich de Superna”, argumenta el responsable comercial del celler.

Coster de Tramuntana, la longevitat de la Serra
Varietat: 100% Ull de Llebre
Rendiment: 6.500 kg/hectàrea
Edat de la vinya: 13 anys
Acidesa: 5.47 gH2T/L
Vol: 13,5% pH: 3,60
Acidesa Volàtil: 0.48 gHAc/L
Nota de tast
Color cirera intens. En nas és un equilibri de fruits vermells, sotabosc, xampinyó fresc i matisos torrats record de la seva criança en roure. En boca és complex, voluminós i elegant. De postgust
llarg i d’acidesa equilibrada.
Servir a una temperatura entre 17º i 18º
Marida amb tota mena de carns inclòs el me i la porcella.