Balears Vadevi
Els criadors de porc negre llancen un SOS davant l’encariment dels costos

Aquesta setmana l’Associació de Ramaders de Porc negre ha fet l’assemblea anual en el decurs de la qual, a més de la renovació de càrrecs, es debateren les qüestions que més preocupen als associats.

Entre elles, es va parlar de les conseqüències de la pandèmia del coronavirus i el conflicte entre Rússia i Ucraïna, que han posat de manifest la importància que el sector agroalimentari té per a la societat.

Entre els ramaders existeix una gran preocupació pels elevats costos, les perspectives de creixement, i les tendències inflacionistes. I és que, tal com van subratllar, la producció del porc negre mallorquí s’ha vist afectada per aquesta situació i s’han hagut de revisar els costos de producció, mitjançant un gran esforç de consens entre els ramaders i els elaboradors de sobrassada de Mallorca de porc negre. “L’actuació de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en aquest sentit, ha estat sempre constructiva i tendent a la sostenibilitat tant de la producció ramadera com de l’elaboració de l’embotit més emblemàtic de Mallorca i reconegut per la Unió Europea amb una Indicació Geogràfica Protegida”, tal com va assegurar el president de l’Associació, Miquel Joan Company.

Alguns dels assistents a la reunió anual, on es pot veure que hi ha relleu generacional en el sector, amb la consellera De la Concha/cedida

En aquest escenari de crisi, la producció del Porc Negre Mallorquí, diuen des de l’Associació, ha de reforçar la seva orientació cap al segment de qualitat i assumir els reptes i incerteses que marquen les normatives europees de l’Agenda 2030, sent la sostenibilitat, la circularitat i el producte local les línies estratègiques de futur.

Cal recordar que el porc negre mallorquí és l’única raça porcina autòctona de les Illes Balears que es troba en perill d’extinció i que es conserva gràcies a la seva utilització en l’elaboració de productes de qualitat, entre els quals destaquen la sobrassada i la porcella.

El seu sistema de producció és extensiu, on els animals pasturen a l’aire lliure, aprofitant així recursos pobres típics del agrosistema mediterrani com són les pastures, rostollades, garrofes, figues, la vegetació de garriga, glans o llentiscle, entre altres; això suposa la gestió de zones d’importància ambiental destacada que amb maquinària i personal seria inviable mantenir. A més, a aquestes superfícies caldria afegir les sembrades per a cobrir les necessitats nutricionals del bestiar; és a dir, cereals, generalment ordi, i lleguminoses, com el favó o els pèsols, que se subministren en menjadora.
En l’actualitat el cens reproductor de la raça aconsegueix les 1.300 truges adultes i es comercialitzen uns 3.000 porcs encebats d’entre 120 i 180 Kg de pes viu i una mica més de 8.000 porcelles d’entre 6 i 12 kg de pes viu.

La consellera De la Concha lliura la placa a Tomeu Torres, un dels fundadors de l’Associació/Cedida

La Junta Directiva a partir d’ara estarà formada per Miquel J. Company (President); José Martorell (Vicepresident); Biel Bauzà (Secretari); Andrès Galmés (Tresorer) i Juan Miguel Torres, Gabriel Barceló, Biel Morell, Gabriel Torrens, Jordi Miralles i Juan Jaume (Vocals).

Aprofitant la junta es va fer un sopar al qual hi va ser la consellera d’Agricultura i Ramaderia, Mae de la Concha, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. Durant la celebració es va retre un homenatge als socis més veterans que han fet possible la consolidació de l’Associació i el manteniment d’aquesta raça autòctona: Pere Quetglas Llodrà, Magdalena Cifre Ferriol, Guillem Grimalt Sureda, Gabriel Miralles Llach, Tomeu Martorell Cantarellas, Juan Beltrán Solivellas, Antoni Fiol Servera, Gabriel Company Bauzá i Tomeu Torres Bernat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa