Aquesta és la història d’una iniciativa que sorgeix de l’experiència, dura experiència, d’un dels cellers més carismàtics de Mallorca: Bodegas Son Puig. Isabel Alabern, directora del celler, ens explica com va anar i com amb sentit de l’humor, han tirat endavant després d’un any, el 2024, per oblidar. “Culpables” és el resultat d’una anyada diferent, magra i mala de defensar i els que surten a l’etiqueta són els responsables de què els vins que identifiquen no duguin el nom dels vins que es fan habitualment a Son Puig i li donen renom.
El relat d’una anyada per oblidar
“L’any passat vam perdre el 70% de la collita per mor dels tres éssers vius que mostrem a l’etiqueta: Les cabres mallorquines que baixaren de les muntanyes amb set i gana perquè l’any va ser sec i calent, com tots ara, i els tudons ja fa uns quants anys que arriben a la nostra vall a milers. Entre tots es van menjar una part molt important del nostre raïm”.
D’altra banda, fins a l’any passat noltros mai havíem tengut moscard verd a Puigpunyent. Durant l’any 2024 no havíem fet cap tractament insecticida perquè tractem el cotonet amb enemics naturals i no és raonable matar els bitxets que comprem. El moscard verd forada les fulles de la vinya, fent malbé el seu sistema circulatori, de manera que el raïm no arriba a madurar. És ben trist veure tones de raïm damunt sa planta que no es poden veremar perquè no maduren.
Va ser el primer any en què no vam decidir noltros el cupatge d’un dels nostres vins blancs. Senzillament, vam elaborar el que els nostres enemics/amics, veïnats salvatges, com els vulguis dir, ens van deixar collir.
D’aquesta manera, l’any 2024 vam tenir una producció de poc més de 5.000 botelles, quan en solem produir entre 25 000 i 35 000. Va ser bastant dur.
No donaven els litres per fer els nostres vins de sempre i, a més, com que havíem hagut de veremar quasi tot el raïm abans que arribés al seu moment òptim de maduració, tampoc volíem donar a aquests vins la nostra marca comercial habitual. Per això vam decidir fer una cosa totalment diferent. Fins i tot hem canviat el tipus de botella de bordelesa a borgonya.
Com que mon pare és molt aficionat als westerns, vam pensar de fer una etiqueta tipus “wanted” o “es busca”, però, a la vegada, volíem deixar clar qui eren els responsables d’aquests nous vins. D’aquí va néixer el nom “Culpables” que hem acompanyat descrivint el delicte comès “bandits sibarites de Son Puig” (perquè s’han anat a menjar el millor raïm del món”.
Fins aquí una història que parla de resiliència, de resistència, de coratge i d’adaptació a les circumstàncies que és, massa vegades, el dia a dia del vinyòvol, del cellerer. En aquests vins de Son Puig ha trobat la manera de convertir el desastre en oportunitat: “Estam contents amb l’acollida que ha tengut el vi. La gent agraeix el sentit de l’humor i la ironia i els troben ben bons”, afirma Isabel Alabern per posar el punt final a la conversa.
Un bon exemple a seguir…

Una edició limitada per a una situació inèdita
“Culpables” és una edició limitada de 5.000 ampolles (2.500 blanc i 2.500 negre) que va produir Son Puig el 2024. Aquests:
Culpables Blanc: Sauvignon blanc 44%, Chardonnay 42% i Premsal blanc 14%. Sense pas per fusta. Aroma molt afruitat amb tons cítrics i tropicals. Lleuger i fresc en boca amb una acidesa present i ben integrada. Sèrie limitada de 2236 botelles.
Culpables Negre: Merlot 51%, Callet 30%, Cabernet Sauvignon 17% i Ull de llebre 2%. Una part del vi ha passat per botes de fusta i l’altra sols per dipòsits d’acer inoxidable. Color vermell brillant. Aroma molt afruitada amb records de magranes i flors. Lleuger, saborós i fresc a la boca. Sèrie limitada de 2319 botelles.

Aquests vins es poden comprar directament al celler tot i que convé contactar prèviament i als distribuïdors habituals i botigues on es troben els vins d’aquest celler. “La persona que ha fet els dibuixos per a les etiquetes és en Joan Miquel Bennàssar, il·lustrador mallorquí, i la seva dona, Pastora Muncunill, és la responsable del disseny. És el primer vi que hem etiquetat íntegrament en català perquè està previst que sols es comercialitzi a Mallorca”, vol destacar la directora del celler.


