Balears Vadevi
Daniel Arias destaca el gran nivell dels sommeliers de les Balears

El jove president de l’Associació Balear de Sommeliers, l’ABS, Daniel Arias, és ara mateix el sotssecretari de la Unió d’Associacions de Sommeliers d’Espanya, (UAES), un càrrec que ha assolit recentment i que significa una passa més en el relleu generacional que ha iniciat aquesta organització professional que encapçala com a president Rafael Bellido.

Aquesta és la primera vegada que un president de les Balears forma part de la junta directiva nacional. Un càrrec i reconeixement que Arias valorava com a “molt positiu” i es mostrava “orgullós que les Balears formin part, per primera vegada, de la junta directiva”, declarava coincidint amb el nomenament.

Daniel Arias (Madrid, 1976) presideix l’Associació de Sommeliers de les Balears des de 2009. Quan va acabar els estudis a l’Escola d’Hostaleria de les Illes Balears (EHIB) “mai m’hagués imaginat dedicar-me al món del vi, però en el meu camí es va creuar Custodio Zamarra, el prestigiós i primer sommelier que va haver-hi a Espanya, i em va animar a especialitzar-me en aquesta meravellosa professió”.

Ara mateix, l’ABS està integrada per més de 70 socis en tot l’arxipèlag. Els darrers anys, alguns dels més destacats membres d’aquesta organització han obtingut reconeixements i guardons en concursos nacionals i internacionals. Fa poques setmanes, en el marc del Salón Gourmet, Josep Juhe i Brice Michaud, els 2 candidats de les Balears, van ser elegits dins el selecte grup dels millors 10 sommeliers d’Espanya en el 29è campionat millor sommelier d’Espanya UAES. A més, també es van lliurar els Diplomes ASI i en aquesta competició Ángel Ruiz i Josep Juhé varen fer Plata, i són dos dels 5 sommeliers que han obtengut aquesta distinció en aquesta edició. I Gabriel Lucas Or, sent el primer illenc a aconseguir-ho i situant-se en un podi on comparteix aquest nivell formant part d’un selecte grup de 4 professionals de tota Espanya.

Què significa per a tu ser el nou sotssecretari de la Unió d’Associacions de Sommeliers d’Espanya? És el cim de la teva carrera professional?

Formar part de la nova junta directiva de la UAES és un reconeixement a tots aquests anys donant-ho tot pels sommeliers de les Balears. Estic enormement agraït, especialment a Rafael Bellido, nou president per haver apostat per mi i pels sommeliers de les Illes. La veritat que la nova Junta està plena de professionals amb moltes ganes de fer coses i sobretot, de donar visibilitat als Sommeliers d’Espanya. Em sento, la veritat, en un gran moment de la meva carrera professional.

Per primera vegada l’associació de sommeliers de les Balears col·loca a un dels seus membres en un lloc tan estratègic, que significa per a l’ABS aquest trampolí? Us donarà més visibilitat? Què es pot aconseguir des d’aquest lloc en la directiva?

Bé, per a començar, cal recordar que això ho fem” per amor a l’art”, ja que no rebem cap remuneració per això. És més, invertim el nostre temps lliure, vacances, a vegades els nostres propis diners, per a tirar endavant les Associacions de sommeliers espanyoles. Dit això, sí, col·loca a les Balears en el mapa nacional i esperem que les nostres institucions ens donin suport molt més del que ho fan ara, i que puguem aconseguir que ens arribin algunes subvencions perquè puguem mostrar a Espanya la riquesa dels nostres vins, destil·lats i altres begudes i productes gastronòmics relacionats amb la nostra professió. Només esperem que comptin amb nosaltres i ens donin més visibilitat, com fan amb altres gremis i associacions.

Quin és el taló d’Aquil·les de l’associació nacional en aquest moment i cap a on creus que cal avançar? Quins projectes vols plantejar en aquest mandat?

Hi ha molts de reptes a afrontar, des del meu punt de vista i el d’altres companys, crec que el primer que cal fer és modernitzar la nostra professió. Acostar-la a la gent més jove, i sobretot, ajudar-nos entre tots portant els vins de cada comunitat autònoma a altres comunitats i que els nostres professionals nacionals, tinguin un ampli coneixement dels vins del nostre País. Per descomptat que això només podem fer-ho amb el suport de les institucions i les D.O.s i I.G.P.s en l’àmbit nacional i provincial.

Gaby Lucas, a l’esquerra, amb el diploma ASI, categoria d’or, i  Ángel Ruiz , ASI plata, amb el president nacional, Rafael Bellido/UAES

No ets l’únic dels sommeliers de les Balears que destaca en el panorama nacional i els vostres associats no deixen de donar-nos grans alegries. Valora’m que significa per a l’ABS fer un paper tan destacat en les competicions nacionals i internacionals i en l’obtenció de reconeixements de primer nivell en el vostre sector.

La veritat que aquests últims anys els nostres sommeliers s’han esforçat molt, i continuen esforçant-se, i ens han donat moltes alegries estant entre els millors sommeliers d’Espanya i guanyant en dues ocasions títols i representant-nos en l’àmbit internacional. Cada vegada hi ha més sommeliers i millors preparats. Això repercuteix en la cultura del vi on el client se sent més ben assessorat i cada vegada són més els restaurants i establiments hotelers que compten amb la nostra figura. Crec que estem en un bon moment i que tenim una molt bona pedrera. Seguim any a any amb les formacions que impartim a l’Escola d’Hostaleria de les Illes Balears (EHIB) i per descomptat, amb gran acollida any rere any. No parem de fer activitats durant la tardor i hivern i això es nota. Intentem estar el més al dia possible, amb els inconvenients que ser a unes Illes.

Amb aquestes cartes, què es pot fer, com es poden rendibilitzar aquests èxits, com a col·lectiu?

Crec que el nostre col·lectiu en aquests moments, el que busquem és estar més presents en les activitats que es realitzen a les nostres Illes relacionades amb la gastronomia i per descomptat, com ja hem fet altres anys, que comptin amb nosaltres quan “anem a vendre” les Balears fora de la nostra comunitat.

Més notícies
Daniel Arias, director comercial de Catavinos, mostra la darrera incorporació a la col·lecció Connexió/Cedida
Dani Arias, nou vicesecretari de la UAES
El responsable de l'Associació balear entra a la nova junta directiva, que tindrà Rafael Bellido com a president
Els nous sommeliers han acreditat la seva formació a la cerimònia de lliurament de títols/Cedida
Una nova promoció de sommeliers surt de l’EHIB
Els alumnes del XIVè Curs de Sommelieria amb titulació s'incorporen al mercat laboral

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa