Balears Vadevi
Destapat un cas de venda de vi de Navarra etiquetat com a “fet a Mallorca”

Inspectors de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural han intervingut 1.495 botelles de vi envasades i etiquetades de manera fraudulenta com a vi de Mallorca, quan el vi procedeix de Navarra. Aquesta intervenció ha estat possible gràcies a una denúncia formulada per un celler que va tenir coneixement del cas. l.

En detall, i a partir de les investigacions derivades d’aquesta denúncia, s’ha constatat que un distribuïdor de Calvià comercialitza aquest vi com si fos de Mallorca, amb una denominació comercial i un etiquetatge que també evoquen a un origen mallorquí del producte. Considerant que aquesta infracció suposa una competència deslleial cap als elaboradors de vins de l’illa, s’ha precintat la mercaderia per evitar la seva comercialització.

Competència deslleial i frau al consumidor, infraccions greus

En aquest sentit, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha recordat que “la vigilància de l’ús de les mencions geogràfiques protegides per les diverses Indicacions Geogràfiques i Denominacions d’Origen Protegides de les Illes Balears és una prioritat pel servei d’inspecció, i sempre que es rep una denúncia s’actua amb la màxima celeritat”. “Aquests fets suposen un frau flagrant contra el consumidor i una competència deslleial davant els distribuïdors que actuen de manera correcta”.

Des de la Direcció General es recorda que la producció i comercialització de vi de Mallorca està regulada i protegida sota una Indicació Geogràfica (Vi de la Terra Mallorca) i dues denominacions d’origen protegides (Binissalem i Pla i Llevant) i que l’ús d’aquesta denominació per a la comercialització de productes no emparats baix aquestes marques de qualitat suposa una infracció greu en matèria agroalimentària. La sanció que se l’imposi una vegada tancada la investigació podria arribar als 3.000 euros.

Aquest cas, diuen des del sector, empitjora la ja habitual situació de manca de competitivitat que pateix el sector vinícola de Mallorca, que ha de veure com el vi fet fora guanya terreny al mercat perquè pot oferir preus més barats que el fet aquí. “Si a això hi sumam casos com aquest ja la situació ens desborda totalment”, afirmen

Més notícies
Les herbes eivissenques estan protegides per la figura de la IGP que regula la seva producció i comercialització/GOIB
Immobilitzats per frau 138 litres de licor venut com ‘herbes eivissenques’
Envasats i etiquetats de forma fraudulenta amb la denominació protegida, eren venudes al Regne Unit
Les ensaïmades es descongelaven per vendre-les com producte fresc/CAIB
Agricultura immobilitza una partida de 500 ensaïmades fraudulentes
Elaborades fora de les Balears, es venien com fresques als aeroports de Mallorca i Eivissa, sent un producte de pastisseria industrial ultracongelat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a novembre 03, 2024 | 13:11
    Vilatà gironí. novembre 03, 2024 | 13:11
    Es clar que cal respectar l'origen dels productes, però, com es el cas d'aquest vi, si es de qualitat, si es bo, perquè es parla d'engany?. Conec el cas d'un company que, un cap de setmana va fer un viatge a Córdoba per carregar la furgoneta de pernils serrans. I, en arribar s'adonà de que eren fets a Girona mateix. Arrencà les etiquetes i els vengué; tothom els trobà molt bons- ben segur que ho eren. Els va enganyar?. Crec que no.

Respon a Vilatà gironí. Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa