Balears Vadevi
El distintiu ‘Varietat Local’ com a segell de qualitat

En aquest temps en què tan clara es veu la necessitat d’aportar valor afegit a la producció agroalimentària local, va néixer el projecte de crear el distintiu ‘Varietat local’, a partir de la necessitat de diferenciar les varietats locals al mercat. Sobretot, en el cas de productes frescs, ja que hi ha alguns fruits que s’etiqueten amb el nom de varietats locals i no ho són. El passat dijous 14 de setembre es va realitzar la jornada ‘Intercanvi d’experiències de distintius i marques. El repte del distintiu Varietat local’, una activitat inclosa dins el marc del projecte pilot: Innovació en la diferenciació de les varietats locals al mercat local, que rep finançament de Fogaiba.

Una imatge de la jornada on s’ha treballat el projecte, a Porreres/Assoc. Varietats Locals

La jornada va tenir una primera part on es va donar a conèixer la marca 100% raça autòctona i la feina feta per la proposta de distintiu Varietat local i, a més, es va fer un tast de varietats locals presentats pels mateixos productors.

La segona part de la jornada va ser per intercanviar experiències i debatre sobre la proposta de distintiu Varietat local. La segona part la va conduir en Xavi Moyà de la Bauma Altres Perspectives.

El distintiu de Varietat local té com a objectiu identificar i diferenciar les varietats locals, promocionant i fent valdre la qualitat i territorialitat del producte per tal de fomentar la protecció i conservació d’aquestes varietats com a patrimoni cultural de Mallorca.

Els productes que poden rebre el distintiu són, quant a material vegetal: llavors, planters, arbres. En producte fresc: verdura, fruita, etc. I en producte transformat: confitures, envinagrats, rebosteria, etc.

Els productors i la indústria agroalimentària que defensa la producció local necessiten marcar diferències/Assoc. Varietats Locals

Donant pistes al consumidor

“L’objectiu del distintiu de varietat local és ajudar els consumidors perquè, de manera senzilla, puguin distingir un producte de producció local d’un que ve de fora de l’illa”, diu Rafel Figuera, des de l’empresa Agromart, una de les que s’han adherit ja al projecte. “Creiem fermament en la protecció de les nostres varietats locals per a les futures generacions. Aquest distintiu serà crucial per a la preservació de les nostres varietats locals. Ens ajudarà a distingir els productes locals i proporcionarà als consumidors més informació sobre el que estan comprant. És essencial per al futur d’aquestes varietats úniques”.

L’Associació de Varietats Locals de Mallorca lidera aquesta iniciativa tirant endavant el projecte pilot. Són els que produeixen llavor de varietat local i ecològica. Però hi ha altres empreses i organitzacions que també estiren: Planters i Ornamentals Nicolau, l’empresa Agromart Balear i Pagesos Ecològics de Mallorca S. Coop com a productors de material vegetal i producte fresc de varietats locals. Tots ells treballen per recuperar les varietats locals d’hortalisses, llegums, cereals i fruiters, tot promocionant la biodiversitat cultivada.

Alguns sinònims de varietat local són: varietat tradicional, varietat o casta antiga, varietat pagesa.

Més notícies
Empreses i entitats de les regions del sud-oest de França han ofert els seus coneixements sobre gestió i conservació del patrimoni vegetal/AVL
L’Associació de Varietats Locals s’inspira amb València i França
Han conegut noves tècniques per servar el patrimoni genètic vegetal de les varietats locals
Una imatge que parlar de les dues dècades de bona feina de l'Associació /Cedida
20 anys de ‘Varietats Locals’, dues dècades servant el patrimoni
L'associació ha retut homenatge als fundadors i als col·laboradors de l'entitat, tot mirant al futur

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa