La verema ja ha acabat després de 36 dies d’una activitat intensa, on cellers i viticultors miraven al cel i estaven pendents de les previsions meteorològiques per a planificar la collita del fruit de les seves vinyes. La campanya que començava el 9 d’agost i acabava el 24 de setembre, ha estat més curta en rendiment que la campanya anterior, amb un descens del 29%, en aquesta comarca de la DO Binissalem. Aquesta baixada ha afectat, pràcticament, a totes les varietats. Així, s’han recollit un total d’1.001.378 kg destinats a elaborar vins amb Denominació d’Origen Binissalem, dels quals 679.118 (68%) corresponen a varietats negres i 322.260 kg (32%) corresponen a varietats blanques. Del total veremat un 67% correspon a varietats locals: Manto Negro (37%), Callet (5%), Gorgollassa (1%), Moll (21%) i Giró ros (3%).
El descens de la producció ha vingut determinat per les condicions meteorològiques d’enguany. “Veníem d’un hivern càlid i sec i d’una primavera càlida també. Per sort els mesos d’abril i maig es van registrar considerables precipitacions a la comarca de la DO. Així i tot, els graus de temperatura acumulats han afectat els ceps, accelerant el cicle i influint també sobre la producció. Encara que la calor intensa de l’estiu va arribar tard, hem patit tres onades de calor llargues i en les quals les màximes van arribar als 40 °C i les mínimes van superar els 20 °C, la qual cosa va provocar un fort estrès per a les vinyes“, diu la directora de la DO Binissalem, Marga Amat. “El canvi climàtic està afectant el comportament de les varietats de vinya a Mallorca”, constata Amat.

Un raïm sa i de qualitat
Si bé la producció ha descendit, la sanitat del raïm és molt bona, ja que les condicions meteorològiques no han propiciat l’aparició de malalties fúngiques. De fet, les fortes pluges registrades el mes de setembre, durant la verema, en alguns llocs de Mallorca, no van afectar la comarca de la DO, on només es van registrar pluges moderades.
“Les perspectives de qualitat per a l’anyada 2024 són bones, afavorida, a més, per la singularitat que marquen les varietats locals de raïm de la DO Binissalem”, avança la directora tècnica.
Des del Consell Regulador de la DO Binissalem es treballa en la difusió de les característiques de la comarca i dels seus vins, amb projectes enfocats a donar més pes i protagonisme a totes les
varietats locals, en concret un projecte per a incloure noves varietats locals minoritàries dins del Plec de condicions, com Escursac, Callet negrella o Esperó de Gall, entre altres, sempre amb l’objectiu de mantenir i potenciar: “la qualitat i la singularitat” dels vins de la DO.