La DO Binissalem ha fet ja balanç d’aquesta campanya que, tot i ser més curta, ha resultat satisfactòria pels productors. En destaquen el paper que han jugat les varietats locals, pel seu bon comportament en un any en què les pluges de la primavera i les calorades de l’estiu no han afectat la qualitat del raïm, tot i que la sequera ha provocat una baixada de la producció que situen en el 8%, en dades globals sobre les de l’any passat, que ja varen ser negatives.
Les varietats locals guanyen terreny
A la comarca de la DO Binissalem, s’iniciava la verema de manera tímida la primera setmana d’agost, en algunes parcel·les de Prensal Blanc, Shiraz i Chardonnay, i acabava amb el gruix de la collita a mitjan setembre, en una de les campanyes més intenses registrades fins a la data. Així i tot, el tancament definitiu de la campanya va tenir lloc el 24 de setembre, després de set setmanes d’activitat, en les quals viticultors i cellerers van treballar intensament per a obtenir el millor fruit de les seves vinyes, informen desl Consell Regulador.
Segons les dades fetes públiques, s’han veremat un total de 920.000 kg destinats a elaborar vins amb Denominació d’Origen Binissalem, dels quals 661.000 kg. corresponen a varietats negres i 259.000 kg corresponen a varietats blanques. Cal destacar que, del total veremat, un 68% correspon a varietats locals de raïm (Manto Negro, Callet, Gorgollassa, Escursac, Moll, Moscatell i Giró ros). Un protagonisme progressiu d’aquestes varietats que s’ha observat en els últims anys.
Novament, s’ha constatat un descens global de la producció del 8%, respecte a la campanya anterior, que ja havia baixat un 29%. Aquest descens és variable i no afecta a totes les varietats per igual. Així doncs, la varietat local Manto Negro a penes s’ha vist afectada (-0.23%), mentre que la Callet ha sofert un descens del 24% i la blanca Moll o Premsal una baixada del 31%, sent aquesta una de les més afectades a causa de les pluges registrades en època de floració. La varietat forana Chardonnay també ha registrat un descens acusat del 26%, no obstant això, altres varietats com la Moscatell (+37%) o Giró ros (+69%), han augmentat la seva producció.
Valoració global de la campanya

“En general, la sanitat del raïm ha estat excel·lent, afirmen des del Consell Regulador, ja que les condicions meteorològiques durant el període de maduració del raïm no han propiciat la proliferació de malalties fúngiques, però cal parar esment a altres plagues, com la del “Mosquit verd”, que afecta les varietats més sensibles, provocant amb una defoliació prematura i reduint l’acumulació de reserves de la planta. Destacar que la varietat Manto Negro és una de les més resistents a aquesta plaga degut les seves característiques foliars”.
“Malgrat les dificultats que han d’afrontar-se, les condicions del sòl, la singularitat que aporten les varietats locals i l’experiència i dedicació de viticultors i cellerers, experts en el terrer, permeten anticipar que aquesta campanya oferirà vins de qualitat, amb una identitat marcada pel seu origen”.
Identitat i singularitat
En els últims anys, des del CRDO Binissalem, amb el suport assessorament científic i tècnic de l’Institut de Recerques agroambientals i de Enconomía de l’Aigua de la UIB (INAGEA), s’ha estat treballant per a incloure noves varietats locals i realitzar altres modificacions en el Plec de condicions. La varietat local Escursac i la reducció de l’acidesa mínima dels vins són canvis ja aprovats i publicats. En aquests dies, s’ha presentat tota la documentació necessària per a iniciar la tramitació de noves incorporacions de varietats, entre elles, les varietats locals minoritàries Esperó de Gall, Fogoneu i Giró Negre. Aquestes modificacions en tràmit també afecten les descripcions sensorials dels vins, a la regulació de l’ús del nom del municipi en l’etiquetatge i a la creació d’una menció especial, “Vinyet”, destinada a vins elaborats sota requisits de qualitat més exigents.