“Per Sant Martí enceta el vi”, diu la dita popular i la DO Pla i Llevant sempre compleix amb la tradició. Així, puntualment, dilluns dia 11, festivitat d’aquest sant, es reuniren al celler manacorí d‘Es Fangar, una representació dels cellers adscrits a aquesta denominació d’origen del Pla i Llevant. Entre els assistents hi havia de veterans, com Luis Armero i Toni Gelabert, i dels més joves, com Xisca Armero, Miquel Gelabert, fill, i Andreu Oliver Tril, entre d’altres També hi era present per donar fe del resultat, el president del Consell Regulador, Toni Bennàssar.
El tast se centrava en els ‘vins en rama’, que encara s’ha d’acabar de fer, però que ja mostren les seves principals potencialitats organolèptiques. Segons han manifestat en acabar els tastadors, l’anyada serà de les bones! En aquest extrem hi han coincidit els consultats que han reconegut que si bé no serà un any de gran producció de vi, ja que la verema ha estat de les més curtes que es recorden com ja s’ha publicat, per contra, serà d’una gran qualitat. Enguany ha estat una anyada marcada per la sequera on la producció ha estat baixa, però el raïm arribava en molt bones condicions al celler.

Una mostra del que pot ser la millor anyada dels darrers temps
En aquest tast s’han tastat 25 vins en rama només identificats a l’etiqueta per la varietat de la qual estan fets: blancs, rosats i negres. Els tastadors han destacat les varietats macabeu, cabernet sauvignon, premsal blanc i callet. Es pot dir que en general, les varietats mallorquines han destacat, tant en blancs, com en negres.
“Els blancs molt bons, els rosats han estat a l’altura pel que és Mallorca i els negres, una meravell”, reconeixia Luis Armero, del celler felanitxer Armero i Adrover. Coincidint amb aquesta valoració, Miquel Gelabert, fill del veterà vinater de Manacor, afirmava:” Tots els vins que hem tastat tenen una qualitat excel·lent. Dins les mateixes varietats hem vist diferents tècniques d’elaboració, de vinyes diferents que permeten a cada celler la seva pròpia línia, la seva pròpia presentació. Tota l’anyada presenta vins de molta, molta qualitat”.
Pilar Oliver, enòloga i propietària del celler petrer Miquel Oliver, ha estat contundent: “Enguany el nivell és de xapó. N’hi haurà menys, però serà un any de vinassos!”
Així, les impressions un cop acabada la jornada han estat molt favorables en considerar que els vins tastats presenten una molt bona qualitat. Probablement ens trobem en la millor anyada dels darrers anys. Caldrà esperar encara un poc per confirmar aquests bons auguris…