A vegades hem de baixar la intensitat de la frenètica activitat de les darreres setmanes que ens acosten inexorablement a la gran campanya de Nadal i parar esment en la vida que continua a l’interior dels cellers, on el vi està en ple procés d’elaboració. Encara tendre, necessitarà el seu temps per arribar a la copa. I en aquest temps de feina sense a penes testimonis, en la intimitat, trobam alguns petits cellers que no fan renou, però que fan el seu vi amb la mateixa il·lusió que els que tenen més anomenada.
Pensant amb aquestes coses arribam fins a Dunord Vitícola, a Pollença on Manuel i Joan Gutiérrez, pare i fill enòleg, van tirant endavant la seva producció. Conscients que tota ajuda és poca, reben amb agraïment l’interès de la Universitat per la seva explotació, i molt especialment per les seves terres que són singulars. Un dia de no fa molt manteníem una conversa amb ells per conèixer els detalls d’un estudi de terres que fa l’UIB amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, i que els aportarà informació estratègica per seguir conreant la vinya i elaborant els vins. La recerca, que encara no està acabada i que duu a terme el biòleg Jaume Vadell, donarà fruit els pròxims mesos.

“Aquest treball de recerca estudia l’activitat biològica del sòl en vinyes de Mallorca”, explica Gutiérrez. “Ens miraran la respiració del nostre sòl (producció de CO2, per part de la biota edàfica, per tal de quantificar-la), i també l’activitat enzimàtica (ureasa, glucosidasa, fosfatasa, entre altres enzims), que el que permet és l’alliberament dels diferents minerals i que aquests quedin lliures i puguin ser assimilats pels nostres ceps”, afegeix.
“És una sort poder participar en aquests estudis, ja que no estan a l’abast de molts i sobretot dels més petits, per això també ens agradaria agrair el contacte al nostre gran amic Pep Rodríguez l’amo de Soca Rel“. Aquí arranca la conversa…
“Es tracta d’un projecte personal, en un indret i un sòl molt diferents de la resta de Mallorca. El tipus de sòl és diferent, és un sòl que segurament, no sabem per què concretament, però el que està clar és que allà s’hi acumularen restes vegetals durant molts d’anys, tants foren aquests, que just a només 100 metres de les vinyes i trobem una de les poques mines de carbó vegetal de Mallorca. Pot ser fos una selva frondosa on es dipositaren durant molt de temps restes vegetals, d’aquí surt el nom d’un dels nous vins, el Selvatic, i comença aquí també un estudi més exhaustiu, on entra el sòl”.

Fa poc, Dunord Vitícola ha participat en un estudi, encapçalat pel prestigiós biòleg Jaume Vadell, en el que estudien a part de la química en el que està format el sòl, l’activitat biològica, la respiració del sòl (CO2, que aquest produeix, quantificant així la biota edàfica) i l’activitat enzimàtica que aquests produeixen, alliberant així els minerals, i aquests quedant disponibles per a les plantes i facilitant la seva absorció.
En el que intentem amb el nostre vi és només plasmar un territori, i que sigui aquest el que parli. Sense intervenció, en el que només amb tècniques culturals controlem el vigor dels ceps, en què la planta estigui equilibrada, deixant en segons quines èpoques coberta vegetal, i fent pastures durant l’hivern i l’inici de la primavera.

Elaboram 4 vins en total, 3 negres i un blanc, el Selvatic citat amb anterioritat 50% Syrah i 50% Monastrell criat durant 9 mesos dins botes de roure francès, el Curolla, que es una Gargollassa 80% i Syrah 20%, amb 10 mesos de criança en botes de roure francès, el Trabucat, que es un vi de vinya vella, Escursach al 50% i Syrah al 50%, criat durant 10 mesos en bota nova de roure francès; i l’Insomni, que és un vi blanc de 50% Giró Ros i 50% Malvasia, amb criança amb les seves lies dins acer inoxidable durant 4 mesos.
‘Dunord vitícola, una «curolla» que es va convertir en vi’: Notes de tast de Catalina Bibiloni
Dunord vínicola neix com a celler, a Pollença, entre el 2013-2014. Des d’aleshores, entre Son Sureda (Pollença) i Son Fe (Alcúdia) treballa les vinyes Joan Gutiérrez, un jove elaborador de vins, que d’ençà que va donar a conèixer el seu primer vi, un blanc, no ha aturat de recollir bones crítiques i seguidors de les seves criatures; L’insomni, Selvàtic, Curolla i Trabucat. No es pot dir, que no són ben singulars els noms amb els quals bateja les seves creacions.

Una fulla d’aritja, és l’emblema del celler. Aquesta planta enfiladissa i espinosa, que altre temps s’usava com a filtre natural quan es transvasava el vi del cub cap al dipòsit, es va pensar que definiria el rumb que havia d’emprendre aquest jove i la seva curolla de fer vi, però que fossin vins que deixassin empremta.
La vinya de Son Fe, ha despertat l’esperit investigador de la UIB, per conèixer la composició de la terra, i darrerament s’hi han estret mostres. Es veu, que la finca, està ubicada prop d’una antiga mina, i per davall dels terrenys hi passen corrents d’aigua que afavoreixen el creixement de les plantes. Una dita popular, sobre la zona, diu; «Si no neix de Son Fe, no naixerà d’en lloc». I és que Son Fe és una zona molt preuada per fer fruita i hortalissa de secà. I ara, congria vinyes.
Darrerament, he pogut tastar 2 dels seus vins, ja coneguts, i un projecte de vi negre, que esper que vegi la llum i esperoni de curiositat dels ferits pel vi.
«Giró negre 2022», sense sulfurós afegit. Directament del dipòsit a la botella de la qual faig el tast. Elaborat íntegrament amb aquesta varietat, recentment autoritzada per fer vins. Veremat a mà.
A la vista; color cardenalici, amb capa tirant a baixa. Glicèric, amb llàgrima gruixa i descens lent. Encara està un poc tèrbol. Al nas; molta fruita vermella, amb aromes un pèl vegetals i tocs especiats. A moviment de copa, ofereix aromes de fruita silvestre, mineralitat, grans de cafè i torna a regolfar la fruita vermella.
En boca té una entrada valenta, salvatge. Es percep cru. S’aferra a les dents. Fresc amb bona acidesa. Té un retrogust ple d’aromes assilvestrades; garrofes i fruita silvestre cruixent. És llarg.
Esper que aquest vi vegi la llum. Encara que ja m’ha avançat, Joan Gutiérrez, que ha de passar un temps dins bota i durà una aportació de sulfit afegit.

«Selvàtic 2021» 13’5%. 2000 botelles. Varietats; monestrell i sirà de la finca de Son Fe. Criat un 80% dins bota de roure francès, durant 10 mesos i la resta fet dins dipòsit d’inoxidable. Veremat a mà. Un vi parcel·lari.
Per elaborar una botella s’han usat els raïms d’1,45 ceps.
Al nas ofereix aromes de fruita negra cruixent, amb tocs mineral ben definits. També tenim, espurnes de cedre. Orejada la copa, reverteixen aromes de caramel, sucre cremat, herbes de camp i aromes de toffee. Veim que la part vegetal de la monestrell va obrint-se camí dins la copa, passada una bona estona, per acabar oferix un cop més fruita negra grenyal.
En boca; entrada viva, el taní es mostra per polir. No deixa descansar la boca. Retrogust amb fruita negra fresca. Pas en certa estructura.

«Curolla 2021» 13%. 2000 botelles. Varietats: gorgollassa de les finques de Can Sureda i Son Fe, i sirà de Son Fe. Envellit en bótes de roure francès de primer i segon vi. Viticultura de secà i veremat a mà.
Al nas al principi es mostra tímid. Posteriorment, emergeix la fruita negra amb tocs de flors blaves; violetes. Records a xiclet de mores d’esbarzer. Aromes de fustes i balsàmics. Un punt alcohòlic. A copa moguda tenim minerals; tocs ferris.