Balears Vadevi
‘Es Concos des Pla’ i ‘Es Vinaters Voladors’, arrels i fantasies de FentVi

A la fireta La Vinívora, que es va fer setmanes enrere a Palma, FentVi va presentar les dues novetats que han tret al mercat: Vinaters voladors brisat 2024 i Es Concos des Pla negre 2024.

“Dos vins joves de varietats locals, de vinyes pròpies, sòls de sauló i antics preceptes. Vinyes ben cultivades, vins ben fets i darrere els quals hi ha bona feina”. Així els definia el seu distribuïdor, Josep Avellà de Solodevino. Com és sabut, el col·lectiu FentVi , arrelat a Santa Eugènia, el formen tres joves vinaters que podríem dir que fan feina de forma mancomunada: Joan Jordà, pagès i viticultor, Sergio Navarro, enòleg de trajectòria reconeguda a Mallorca, i Christian Severinsen qui esperonejà el projecte. La vinya està al terme de Llubí, a una finca de la família d’en Joan amb el malnom de Can Baratat, és una zona anomenada “sa serra” de terra franco-llimosa calcària, anomenada “blanquer”. Terra molt fresca, d’estius intensos, ideal per cercar frescor i varietats blanques. El vi l’elaboren a un celler de Consell. Així com fan feina, responen a l’entrevista, a sis mans:

Dues referències noves, aquesta anyada, que mostren la feina dels vinaters, amb els peus a la terra, i fent volar la imaginació/Cedida

Què representen aquestes dues noves referències dins la trajectòria de FENTVI? Com encaixen en el vostre projecte?

Es Concos des Pla és el primer vi elaborat amb raïm fora de la nostra vinya, ja que prové d’una parcel·la antiga del Pla de Buc de Santa Maria, una zona històrica de cultiu de vinya. Per altra banda, Es Vinaters Voladors és un vi quasi experimental. És un vi on ens sentim lliures per arriscar, ja que són molt poques botelles.

Descriviu Es Concos des Pla, més enllà de la fitxa i nota de tast

Es Concos ha arribat per casualitat. Si bé feia temps que buscàvem alguna parcel·la de vinya vella per a vinificar, va ser gràcies a l’amistat que tenim amb na Marilena que vam poder accedir a aquesta parcel·la. Els seus Concos, dels que només queda viu en Miquel amb 88 anys, han cultivat aquesta vinyeta del Pla de Buc des que es va plantar fa 70 anys. Tradicionalment, aquest vinyet entrava el raïm a un celler gros de la zona, però aquesta darrera verema no els va interessar. Xerrant amb na Marilena ens ho va comentar, la vam anar a veure i ens va enamorar. Era el que anàvem buscant! Així, l’anyada 2024 l’hem elaborat per primera vegada. És una vinya de Manto Negro encara que també hi ha algunes plantes blanques i altres varietats com Valent Negre o Galmeter. El vi té la típica capa baixa dels Manto Negro amb aromes de fruites madures i herbes mediterrànies. La boca és suau, redona i ampla.

Descriviu Vinaters voladors brisat, més enllà de la fitxa i la nota de tast

Vinaters Voladors és una petita tirada de 150 botelles on ens deixem anar… Volíem fer un vi alternatiu, diferent i en part una prova. On provem aquestes varietats que no coneixem, tècniques d’elaboració que no estem acostumats, graduacions fora del normal i a veure què passa. Té un nom on inspira un poc aquestes ganes de jugar que tenim en el projecte. És un vi en el qual quan el férem no teníem clar el que sortiria exactament i si seria una línia que voldríem repetir. Som tres vinaters que ens agrada volar, somiar i volíem jugar a no fer sempre el que sabem. Ara ja tenim un primer contacte en la terra i en la botella, ja sabem com es comporta i l’any vinent possiblement sortirà un ‘vinaters voladors’ diferent, en el que no li demanarem una constància, ni permanència sinó una diversió.

Tots el vins que elaboren ara marteix, entre els quals els nous ‘Es Concos des Pla’ i ‘Es Vinaters Voladors’/Cedida

A l’hora de presentar-los al públic, què els diríeu? Com els enganxaríeu perquè els tastassin?

Amb el Vinaters Voladors els diria que simplement estiguessin oberts a experimentar, a tastar nous sabors. Amb Es Concos des Pla, que bevent aquest vi estaran contribuint a conservar el patrimoni vitícola de Mallorca, és a dir, les vinyes velles. Aquestes vinyes no són molt rendibles en termes de producció, però sí que ens donen qualitat i finesa. Així, la millor manera d’evidenciar-ho és elaborant-les i embotellant-les per separat.

I ara què? Cap on van les fal·leres de tots tres?

Cap a on anem… som una empresa jove i estem fent feina per obtenir un reconeixement que ens permeti seguir endavant. Estem molt contents amb els vins, considerem que tenen una qualitat i singularitat ressenyables. Encara ens falta camí per seguir donant-los a conèixer a l’alta restauració de les Illes, la península i també a Europa.

Per un futur a mitjà termini, tenim una petita parcel·la de Call Vermell on estem empeltant varietats negres i, a més, a la vinya de Can Baratat, hem empeltat 80 plantes d’una «nova» varietat recuperada que no teníem, per començar a fer proves de les capacitats agronòmiques de la varietat.

Som al mes de maig, quina previsió teniu per aquesta verema i anyada? Ve bona?

Enguany, les plantes duen força perquè hem tingut una primavera humida en comparació amb els darrers anys. D’aquí podrem deduir dues coses: Serà una anyada més productiva i que tindrem prou superfície foliar per aportar els nutrients i sucres necessaris per tenir un raïm d’alta qualitat. Per altra banda, aquestes pluges, a part d’aportar coses «bones», fa que les malalties fúngiques també siguin més probables. Pel que serà una anyada que haurem d’estar més al damunt, amb temes de tractaments, desfullar per airejar el raïm i tirar qualque raïm enterra si la planta va massa carregada. Serà una anyada que tindrem possibilitats a treure un raïm excepcional, però és massa prest per dir si arribarem a temps a fer tota la feina per obtenir aquest objectiu. En resum, té pinta de molt bona anyada i hi farem feina per aconseguir-ho.

Més notícies
'Negrella' aspira a ser el vi d'aquest estiu/Cedida
FentVi fa el primer monovarietal de la recuperada ‘Callet Negrella’
Joan Jordà acaba de rebre el premi Rural-Up per un projecte de cooperativa vitivinícola que defensi la producció amb varietats locals
Joan Jordà, Sergio Navarro i Christian Severinsen, artífez del projecte FentVi | cedida
FentVi, un blanc d’edició limitada
Fruit d'un somni és tota una declaració d'intencions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa