Balears Vadevi
L’Escursac, el raïm negre que desperta els sentits

La varietat de raïm Escursac va recuperar el seu lloc dins el panorama vitivinícola mallorquí al 2016, quan va ser autoritzada per la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. L’escursac, entre altres varietats, va ser exterminada de la faç del planeta amb el pas de fil·loxera, empobrint així la riquesa vinícola de Mallorca.

Aquesta varietat té altres desaminacions tal com; corçac, cursach, escorçac, escumac, escursach, ecurscah i escusach. A pesar de tenir tants de noms, passada la fil·loxera va caure en l’oblit, ningú tenia record de la varietat ni dels seus vins.

Aleshores, a partir del 2016 comença a obrir-se camí i el celler de Santa Margalida, Galmés i Ribot és el primer que s’inicia en elaboració de vins amb escursac. Tira a tira es guanya la confiança de més cellers i vinyòvols, i actualment ja es poden trobar al mercat una desena de vins i d’altres que estan en curs de veure la llum ben aviat.

Una mostra dels vins que els cellers de Mallorca fan amb aquesta varietat recuperada, en el tast/C.B

El tast

L’escursac és una varietat que desperta de bon començament curiositat, per passar després a tenir-ne interès i finalment convertir-se en una addicció, en el bon sentit. Això és així, ja que segons el terrer en el qual es conra la vinya agafa un perfil i caràcter concret. En el següent tast de vins que es proposa, aquesta és la conclusió a la qual vaig arribar.

Escursac 2023, de Soca-rel (Binissalem). Al nas ofereix mineralitat. Confitura de fruita vermella. Balsàmic. Especiat; canonet de canyella. Menta. En boca té una entrada elegant amb un pas fluid, fresc i persistent.

Mal Bitxo Escursac blanc 2023, de Dalt Turó (Campos). Terpènic. Fruita blanca. Calcari. Herbes ventureres. Boca rodona. Bona acidesa. Fresc i pas en certa untuositat.

Mal Bitxo Escursac 2022, de Dalt Turó (Campos). Mineral amb sensacions fèrries Entrada fresca. Bona acidesa i pas àgil.

Tral·lerel·lo 2023, de Vinum pro nobis (Mancor de la Vall). Fruita vermella que recorda a la cirera. Mineralitat. Entrada fluida i retrogust a tímida fruita vermella.

Vins Oblidats; Escursac 2022, de Can Verdura viticultors (Binissalem). Predomina la mineralitat. Entrada fresca amb recorregut elegant i rodó.

Son Grau Gran 2022, escursac de Son Grau Gran (Alaró). Criança en bóta de 500 litres de tercer any. Concentració d’aromes de fruita negra. Herbaci, vegetal. Balsàmic. En boca es percep fresc, retrogust de fruita negra quelcom pansida. La bota ben integrada. Certa rugositat. Pas llarg.

Després de tastar tots aquests vins, queda clar que l’escursac, és una casta de raïm digne d’integrar el verger de les varietats mallorquines, que actualment està sorprenent en el panorama dels vins en l’àmbit internacional.

Més notícies
Donem la benvinguda a Som Pubil, el primer varietal d’Escursac de Galmés i Ribot
El celler de Santa Margalida ha apostat des de sempre per les varietats autòctones
Escursac-Esperó de Gall 2021, un nou vinàs de Pep Rodríguez/Cedida
Pep Rodríguez arrisca i guanya amb un Escursac-Esperó de gall amb criança
Duu el segell personal del creador de Soca Rel
Escursac, del Projecte Terra | Foto: cedida
Projecte Terra Escursac, la nova criatura de Karretània
Un nou monovarietal s'afegeix obrint camí a nous projectes del celler de Consell

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa