Balears Vadevi
Forners i pastissers de Balears defensen la seva producció artesana

L’Associació de Forners i Pastissers de Balears ha triat nova junta i s’ha integrat a PIMEM. En la seva presentació ha demanat al Govern un compromís amb el sector mitjançant ajudes directes per a les empreses i artesans que estan al capdavant dels seus forns i pastisseries. La nova junta, presidida per Miquel Àngel Torrens, veu indispensable que l’administració ajudi al sector no sols per a mantenir el teixit productiu sinó per a intentar augmentar i captar nous professionals que puguin garantir una transició generacional. “Som davant una situació molt delicada pel que fa a la capacitat que tenen les nostres empreses per a continuar produint de manera tradicional i artesanal que és la que, al cap i a la fi, certifica l’autenticitat i la manera que tenim de fer determinats productes tradicionals a les nostres illes” segons Torrens.

L’Associació de Forners i Pastissers de Balears ha triat nova junta i s’ha integrat a PIMEM/Cedida

Protegir uns productes que ens identifiquen

La nova junta llança un missatge de conscienciació sobre el que representa la seva activitat. “El nostre treball i les nostres elaboracions formen part de la nostra identitat com a poble. Totes les celebracions i festes d’una manera o una altra porten implícita la gastronomia. Rubiols, panades, ensaïmades, crespells, cocs d’anís i patata, cocs de verdura i així podríem seguir. Aquests productes són fruit d’un treball artesanal que hem de preservar i potenciar al màxim i no deixar en mans de la producció en sèrie de congelats tot el nostre coneixement i història. Aquest és el motiu pel qual creiem que ha d’intervenir la nostra administració”.

L’associació també ha posat l’accent en la promoció dels seus productes i arran de la polèmica en la compra i exportació d’ensaïmades. El sector creu aquest emblemàtic producte de Mallorca ha estat banalitzat per màquines industrials situades en l’aeroport “restant qualitat i autenticitat” i amb uns clars perjudicis per a la imatge de Mallorca. “AENA hauria de facilitar i promoure la producció artesanal i certificada d’un territori, no fer una competència amb productes que no segueixen els cànons i des d’una posició de força i domini. Pensem que Mallorca i Balears no mereix aquest tracte per tot el que aporta al turisme nacional”.
Un altre debat que també preocupa el sector és el que fa referència a la mà d’obra. Actualment, els 98 socis de l’entitat asseguren que la majoria de llocs de treball es cobreixen amb treballadors de fora, la majoria d’ells de Sud-amèrica i amb formació feta al seu país d’origen. En el cas de Mallorca és l’Institut Josep Sureda i Blanes qui imparteix formació en forn i pastisseria, però com assenyala Torrens “només un 25% dels quals acaben els estudis s’acaben dedicant a aquesta feina”.

Defensen l’ús del saïm, que s’ha “demonitzat”

Finalment, l’associació també ha fet una crida respectar les maneres i la matèria primera amb què s’elaboren els típics productes de les nostres illes. La crítica ha anat dirigida a sectors que han “demonitzat” el famós saïm pel seu contingut calòric. “No és admissible veure com a centenars de professionals elaboren cada dia i en dates assenyales productes tradicionals de manera metòdica i amb ingredients típics d’aquí i es creen corrents d’opinió que sense conèixer res del sector ni de la nostra història proposen alternatives que són simplement disbarats”.

La nova junta està formada per Mateu Pomar, Pep Tries i Benet Baró a més de l’esmentat president Miquel Àngel Torrens. El gerent continuarà sent Pep Magraner

Més notícies
Les tallades enriqueixen aquesta versió de Carnaval de l'ensaïmada/Forn del Pla de la Tesa
Si avui és Dijous Llarder, toca menjar ensaïmada de tallades
Abans que arribin els Darrers Dies, és temps de tastar aquesta variant de l'ensaïmada llisa
Torrons artesans, tortades i ensaïmades per les festes de Nadal/Cedida
Forners i pastissers promouen el consum dels dolços nadalencs tradicionals
Torrons artesans d'ametlla mallorquina, l'ensaïmada i la coca de patata en són els més populars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa