L’Associació de Forners i Pastissers de Balears ha triat nova junta i s’ha integrat a PIMEM. En la seva presentació ha demanat al Govern un compromís amb el sector mitjançant ajudes directes per a les empreses i artesans que estan al capdavant dels seus forns i pastisseries. La nova junta, presidida per Miquel Àngel Torrens, veu indispensable que l’administració ajudi al sector no sols per a mantenir el teixit productiu sinó per a intentar augmentar i captar nous professionals que puguin garantir una transició generacional. “Som davant una situació molt delicada pel que fa a la capacitat que tenen les nostres empreses per a continuar produint de manera tradicional i artesanal que és la que, al cap i a la fi, certifica l’autenticitat i la manera que tenim de fer determinats productes tradicionals a les nostres illes” segons Torrens.

Protegir uns productes que ens identifiquen
La nova junta llança un missatge de conscienciació sobre el que representa la seva activitat. “El nostre treball i les nostres elaboracions formen part de la nostra identitat com a poble. Totes les celebracions i festes d’una manera o una altra porten implícita la gastronomia. Rubiols, panades, ensaïmades, crespells, cocs d’anís i patata, cocs de verdura i així podríem seguir. Aquests productes són fruit d’un treball artesanal que hem de preservar i potenciar al màxim i no deixar en mans de la producció en sèrie de congelats tot el nostre coneixement i història. Aquest és el motiu pel qual creiem que ha d’intervenir la nostra administració”.
L’associació també ha posat l’accent en la promoció dels seus productes i arran de la polèmica en la compra i exportació d’ensaïmades. El sector creu aquest emblemàtic producte de Mallorca ha estat banalitzat per màquines industrials situades en l’aeroport “restant qualitat i autenticitat” i amb uns clars perjudicis per a la imatge de Mallorca. “AENA hauria de facilitar i promoure la producció artesanal i certificada d’un territori, no fer una competència amb productes que no segueixen els cànons i des d’una posició de força i domini. Pensem que Mallorca i Balears no mereix aquest tracte per tot el que aporta al turisme nacional”.
Un altre debat que també preocupa el sector és el que fa referència a la mà d’obra. Actualment, els 98 socis de l’entitat asseguren que la majoria de llocs de treball es cobreixen amb treballadors de fora, la majoria d’ells de Sud-amèrica i amb formació feta al seu país d’origen. En el cas de Mallorca és l’Institut Josep Sureda i Blanes qui imparteix formació en forn i pastisseria, però com assenyala Torrens “només un 25% dels quals acaben els estudis s’acaben dedicant a aquesta feina”.
Defensen l’ús del saïm, que s’ha “demonitzat”
Finalment, l’associació també ha fet una crida respectar les maneres i la matèria primera amb què s’elaboren els típics productes de les nostres illes. La crítica ha anat dirigida a sectors que han “demonitzat” el famós saïm pel seu contingut calòric. “No és admissible veure com a centenars de professionals elaboren cada dia i en dates assenyales productes tradicionals de manera metòdica i amb ingredients típics d’aquí i es creen corrents d’opinió que sense conèixer res del sector ni de la nostra història proposen alternatives que són simplement disbarats”.
La nova junta està formada per Mateu Pomar, Pep Tries i Benet Baró a més de l’esmentat president Miquel Àngel Torrens. El gerent continuarà sent Pep Magraner