La sommelier italiana de neixement tot i que quasi mallorquina de cor Geòrgia Scaramella ha tocat el cel amb els dits aquesta setmana. S’ha proclamat subcampiona en el concurs Ruinart Sommelier Challenge 2024. Creat en 2010 als Estats Units i ara organitzat en 9 països, el Ruinart Sommelier Challenge té com a objectiu unir a sommeliers talentosos amb valors compartits d’excel·lència que desitgin continuar aprenent sobre el vi i l’enologia. Aquesta és una competició amb molt de prestigi en la qual altres col·legues mallorquins com Gaby Lucas i Josep Juhé han destacat també en edicions anteriors i als quals ara s’hi suma Scaramella.
En aquesta edició del campionat s’han distingit especialment tres professionals, tres dones, que han conformat un podi 100% femení: Primera classificada: Claudia Gozalbes, del Four Season, Madrid, segona classificada Giorgia Scaramella, del grup del xef Andreu Genestra, de Mallorca, i la tercera classificada Laura Rodríguez, de Temps Líquids, de Burgos. Georgia Scaramella, nascuda a una de les regions vinícoles més famoses d’Itàlia, Friuli Venezia Giulia diu “m’agrada dir que duc el vi a la sang”. Va arribar a Mallorca ara fa deu anys i es va introduir en el món de la restauració de la ma de Marc Fosh, un dels xefs de més renom de Mallorca on va aprendre a valorar el producte fresc i de qualitat “ha estat un gran privilegi treballar amb un xef tan fantàstic com Marc, para qui la investigació de productes locals i frescos és una prioritat”, reconeix. Ara forma part de l’equip del xef mallorquí Andreu Genestra amb qui inicia un nou camí coincidint amb l’obertura del restaurant Aromata a l’hotel HM Palma Blanc.

Una experiència singular i ben aprofitada
“L’experiència general va ser molt emocionant”, ha declarat la sommelier a aquesta redacció, “estar envoltat pels millors professionals d’Espanya et posa pressió de la bona i al mateix temps eufòria, ja que per a molts de nosaltres aquest tipus d’esdeveniments són l’ocasió perfecta per a trobar-se de nou després de temporades molt intenses i poder compartir les nostres experiències i visions sobre el món del vi”.
I recorda amb emoció com havia anat la competició enològica: un tast a cegues de 40 minuts de 4 vins que poden ser de qualsevol regió del món i l’avaluació del qual dels candidats es basa en la descripció dels vins, el maridatge i les condicions del servei.
“Després del desafiament a cegues, hem pogut assistir a una Masterclass sobre Efervescència per l’enòloga de Maison Ruinart, Florence Boubee . Va ser tot un luxe poder compartir inquietuds i nous estudis sobre l’evolució dels vins espumosos de mans d’una experta en el sector”, comenta Georgia.
Però el millor estava a punt d’arribar: “Quan al final de l’esdeveniment van anunciar els guanyadors del certamen, no m’ho podia creure. M’havia estat preparant amb Josep Juhé (segon classificat de la Ruinart Sommelier Challenge 2023) i encara que la sensació general post tast va ser molt bona, el nivell general era tan alt que no tenia clar el fet de poder accedir al podi com a subcampiona ni menys compartir-lo amb referents tan importants com les que finalment em van acompanyar en aquesta top 3″.

Scaramella no és habitual dels concursos i campionats, però en aquesta ocasió ha aprofitat bé l’oportunitat: “Sé perfectament que accedir al món de les competicions és no sols una manera de posar-se a prova amb un mateix, sinó també posicionar-se en el circuit nacional de sommelier, encara que qui em coneix de prop sap que per raons personals mai vaig ser d’entrar en aquestes dinàmiques. En el meu dia a dia segons les possibilitats del meu treball intento moure’m el màxim possible en el mercat nacional del sector del vi gràcies a fires, tastos i visites a cellers. Així i tot, vaig gaudir molt de l’experiència per la seva part formativa i lúdica al mateix temps“. Però a Ruinart no li podia dir que no i el temps indica que no s’ha equivocat.
“Agraeixo a Ruinart i a tot l’equip de jurats permetre’m accedir a aquesta experiència única i vull expressar les meves més sentides felicitacions a les altres dues guanyadores i a tots els participants, que ens van acompanyar en un dia ple de rialles, nervis i moltes bombolles”, recorda la sommelier que a partir d’ara compte amb un reconeixement a la seva professionalitat.